Coxa Oy:n hallitus tiedotti tänään, että tekonivelsairaala laskee tänä vuonna kuntahintojaan 0,5 prosenttia viime vuoden hoito- ja leikkaushintoihin verrattuna.

Hinnanlasku kohdistetaan revisioleikkauksiin eli uusintaleikkauksiin.

Hintojen halpuuttaminen ei ole erityisen tavallista terveydenhuollossa, mutta Coxa on tehnyt sitä aikaisemminkin. Kuluttajahintaindeksin kehitykseen verrattuna sen reaalihinnat ovat laskeneet neljässä vuodessa 10 prosenttia.

Toimitusjohtaja Kristiina Michelsson perustelee tämänkertaista muutosta sillä, että jatkuvasti kasvaneet leikkausmäärät mahdollistavat Coxalle markkinoista poikkeavan hintakehityksen.

– Tekonivelleikkausten volyymit kasvavat koko Suomessa parin prosentin vuosivauhtia. Meillä kasvu on ollut nopeampaa vapaan hoitopaikan valinnan kautta tulevien potilaiden ansiosta.

Coxa on siis saanut potilaita muista sairaanhoitopiireistä, jotka joutuvat maksamaan kulut voimatta vaikuttaa potilasvirran kulkuun.

Tämä kilpailuasetelma on vuosien varrella herättänyt sairaanhoitopiireissä närää. Lue Mediuutisten juttu Sydänkeskusten tuska: Hoitopaikan valinta meni liian vapaaksi vuodelta 2016.

Hintakehitys perustuu siihen, että Coxa on keskittynyt puhtaasti tekonivelleikkauksiin. Keskittyminen mahdollistaa ison volyymin, mikä laskee kustannuksia.

Tekonivelsairaala Coxassa tehtiin viime vuonna 5261 tekonivelleikkausta, kun määrä vuonna 2018 oli 4569 leikkausta.

Lue myös:

...

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.