Yhdysvaltalaismedia Abc News uutisoi torstaina uusista tutkimuksista, joiden mukaan covid-19-virus voi jopa aiheuttaa diabetesta.

Abc:n raportoiman tutkimuksen mukaan virus voi tuhota soluja, jotka ovat diabeteksen ehkäisyn kannalta ratkaisevia. Nyt tutkijat yrittävät selvittää, miten diabeteksen puhkeaminen voitaisiin estää koronasta kärsivillä potilailla.

Stanfordin yliopiston ja Weill Cornell Medicinen tutkimukset vahvistivat yhteyden covid-19:n ja diabeteksen välillä.

Tutkimuksessa analysoitiin koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleiden ihmisten ruumiinavauksessa otettuja näytteitä. Molemmat tutkimukset havainnollistivat viruksen kykyä tartuttaa haiman beetasoluja, vähentää insuliinin eritystä ja tuottaa tehokkaasti tyypin 1 diabetesta.

– Virus oikeastaan tuhoaa haiman soluja, jotka tuottavat insuliinia.

– [Tämä] laskee insuliinitasoja ja johtaa suoraan korkeaan verensokeriin ja tyypin 1 diabetekseen, sanoo Abc Newsin päälääkäri (Dr. chief medical correspondent) Jennifer Ashton Abc:lle. Hän ei ollut mukana tutkimuksissa.

Insuliinia tuottavat haiman solut voivat olla erityisen haavoittuvaisia virukselle, sillä niissä on tiettyjä reseptoreita, jotka yhdistyivät covid-19:ään.

Koronaviruksen vaikutuksesta nämä solut muuntuivat toisentyyppisiksi soluiksi, ja insuliini imeytyi heikommin. Tämä osoittaa sen, että SARS-CoV-2 voi muuttaa solua, Abc News kertoo asiantuntijalausuntoihin viitaten.

Tietyt lääkkeet saattavat pystyä peruuttamaan solujen muutoksen, mutta tämä pitäisi varmentaa laajemmissa ja tarkemmissa tutkimuksissa.

Koronavirus voi vahingoittaa haimaa ja aiheuttaa diabeteksen sellaisella tavalla, jota ei pystytä korjaamaan entiselleen lääkkeiden avulla. Koska haimasoluja voi tuhoutua, saattaa osa potilaista joutua jatkamaan diabeteslääkitystä, vaikka he olisivat selvinneet koronasta.

– Tärkeää on se, että käy diabetestestissä, jos saa koronavirusdiagnoosin ja on mitään klassisia merkkejä tai oireita tyypin 1 diabeteksesta, Ashton sanoo.

Lisäksi Ashtonin mukaan jo koronavirusinfektiosta toipuneiden tulisi tarkkailla, saavatko he diabeteksesta kieliviä oireita.

– Puhutaan äärimmäisestä janosta ja virtsaamisen lisääntymisestä, tahattomasta ja merkittävästä painon putoamisesta ja väsyneisyydestä, vain muutaman mainitakseni.

ABC News ei linkannut juttuunsa tutkimuksia, joihin se viittaa.

Aiemmin The Washington Post kertoi tutkimuksesta, jonka mukaan 14 prosenttia koronan vakavaan muotoon sairastuneista sai myös diabeteksen.

Maaliskuussa Husin sisätautien erikoislääkäri Marianna Viukari kertoi Mediuutisissa, että Husin alueella ei tuolloin ollut viitteitä siitä, että tyypin 1 diabeteksen esiintyvyys olisi lisääntynyt pandemian aikana.

LUE MYÖS: