Italiassa tehty tutkimus osoitti, että maitohappobakteeri lisänä yhdessä tulehduskipulääkkeiden, antibioottien tai monoklonaalisen vasta-aineen kanssa voi parantaa covid-19-potilaiden hoitotuloksia. Tutkimuksen tulokset on julkaistu Frontiers in Medicine -lehdessä. Asiasta tiedottaa Ormendes SA, jonka maitohappobakteerivalmistetta käytettiin tutkimuksessa.

Ripuli ja muut ruoansulatusvaikeudet ovat covid-19-taudin yleisiä oireita. Kiinalaistutkijoiden mukaan suoliston solut (enterosyytit) saattavat pitää virusta suojissaan toimien infektioreservinä. Tämä sai Sapienza-yliopiston tutkijat aloittamaan riippumattoman tutkimuksen 70 potilaalla, jotka olivat sairaalahoidossa Policlinico Umberto I -sairaalassa, Roomassa, Italiassa. Tutkimuksen potilaat olivat saaneet positiivisen covid-19-testituloksen ja tarvitsivat happihoitoa, mutta eivät tarvinneet hengityskonetta sairaalahoidon alkamishetkellä. Covid-19-taudin nykyisen hoidon lisäksi 28:lle tutkimushenkilölle annettiin maitohappobakteerivalmistetta, minkä tarkoituksena oli lisätä antiviraalisesti toimivien molekyylien tuotantoa.

Kolmen päivän kuluessa lähes kaikilla normaalin hoidon lisäksi maitohappobakteerivalmistetta saaneilla potilailla ripuli ja muut oireet lievenivät, kun taas oireet lievenivät vähemmällä kuin puolella niiden potilaiden ryhmästä, joille ei annettu maitohappobakteerivalmistetta.

Suun kautta annettavaa maitohappobakteerivalmistetta saaneilla potilailla arvioitu hengitysvajauksen kehittymisen riski oli kahdeksan kertaa alhaisempi kuin ryhmällä, joka ei saanut maitohappobakteerivalmistetta.

– Alustavat tuloksemme todensivat paremman elossaoloennusteen ja alhaisemman tehohoitoon siirtämisen riskin niillä potilailla, jotka saivat lisäksi maitohappobakteerivalmistetta, verrattuna pelkkää normaalia hoitoa saaneisiin potilaisiin. Suolistobakteereilla on kauaskantoinen immuunivaikutus keuhkojen immuunijärjestelmään. Tuloksemme painottavat suoli-keuhkoakselin tärkeyttä covid-19-taudin hallinnassa. Maitohappobakteerivalmiste voisi edustaa yhtä tämän vakavan taudin lisähoitovaihtoehtoa, lääketieteen tohtori Giancarlo Ceccarelli, yksi tutkimuksen tutkijoista, sanoo tiedotteessa.

Ceccarelli painottaa tiedotteessa, että tutkimuksen tulokset ovat alustavia ja koskevat yhtä valmistetta.

Riippumaton tutkimus julkaistiin Frontiers in Medicine -lehdessä. Tutkimuksesta saadut tiedot ovat alustavia ja ne täytyy vahvistaa kattavammilla tutkimuksilla.

Tutkimus tehtiin Policlinico Umberto I -sairaalassa, Roomassa, 70:llä covid-19 positiivisella potilaalla, jotka otettiin sairaalahoitoon 9. maaliskuuta ja 4. huhtikuuta 2020 välisenä aikana. Ormendes SA toimitti maksutta tuotteen tutkimusta varten eikä ollut mukana itse tutkimuksen suunnittelussa tai kehittelyssä. Tutkimuksessa käytetty valmiste oli SivoMixx800, joka on eri maitohappobakteeri- ja bifidobakteerikantoja sisältävä ravintolisä, jonka bakteeripitoisuus on 800 miljardia PMY (pesäkkeen muodostavaa yksikköä) annospakkausta kohden.

Ormendes SA on sveitsiläinen biotekniikkayhtiö, joka on erikoistunut mikrobivalmisteiden kehittämiseen ja jakeluun.