Kalifornian Piilaksossa toimiva Virta Health keräsi 65 miljoonaa dollaria uudella rahoituskierroksella. Toimitusjohtaja Sami Inkisen mukaan yhtiön arvostus on nyt 1,1 miljardia dollaria.

Kuusivuotias yhtiö on kerännyt rahoitusta nyt yhteensä 231 miljoonan dollarin eli noin 190 miljoonan euron edestä.

Virta Health on lääkäriasema, joka toimii verkossa. Se kehittää kakkostyypin diabetekseen yksilöllistä teknologia-avusteista etähoitoa.

Yhtiön vuonna 2018 julkaisemien tutkimustulosten mukaan kakkostyypin diabeteksen eteneminen olisi mahdollista pysäyttää sen kehittämällä hoitomallilla.

Virta Healthin mukaan hoitomalli vähentää lääkehoidon tarvetta ja säästää siten vakuutusyhtiöiden, työnantajien ja muiden tahojen rahaa.

Yritys seuraa kymmeniä potilaiden datapisteitä, esimerkiksi veriarvoja, painoa ja verenpainetta. Niiden perusteella hoitoa voidaan hienosäätää päivittäin ja vähentää tarvittaessa diabeteslääkityksen määrää nopeastikin.

Hoito maksaa ensimmäisen vuoden ajan 400 dollaria kuukaudessa eli noin 4 000 euroa vuodessa. Yhtiö lupaa palauttaa rahat, jos potilaan tila ei käänny vuoden aikana paremmaksi.

Diabeteshoitojen markkinat ovat Yhdysvalloissa valtavat. Maassa noin joka kymmenennellä aikuisella on diagnosoitu diabetes, kertoo, Yhdysvaltain tautikeskus CDC. Tauti aiheuttaa vuosittain noin 327 miljardin dollarin kulut.