EU:n ja lääkeyhtiö Astra Zenecan edustajat yrittivät tuloksetta löytää sopua kiistaan rokotuksista keskiviikkona.

EU on vaatinut, että lääkeyhtiö paikkaa Belgian tuotantolaitoksen häiriöitä toimittamalla koronarokotteita Britannian tehtaaltaan. Astra Zeneca ei ole suostunut siihen. Euroopan komission mielestä kyse on sopimusrikkomuksesta.

Kiista alkoi, kun viime viikolla lääkeyhtiö ilmoitti, että sen toimitusmäärät EU-maille jäävät vuoden alkuneljänneksellä huomattavasti vähäisemmäksi kuin aiemmin luvattu. Syynä on se, että Belgian lääketehtaassa syntyi tuotantohäiriö.

– Valitettavasti toimitusaikataulussa on yhä puutteita selkeydestä, ja vaadimme Astra Zenecalta selkeitä suunnitelmia siitä, miten nopeasti toimitetaan ensimmäiselle vuosineljännekselle varatut rokoteannokset, terveyskomissaari Stella Kyriakides sanoi keskiviikkona lääkeyhtiön toimitusjohtajan kanssa pidetyn videokokouksen jälkeen.

Komission mukaan Astra Zeneca on sopimuksensa puolesta velvoitettu käyttämään Britannian lääketuotantoaan täyttämään EU-maille annetut toimituslupaukset.

Komissio haluaisi myös, että lääkeyhtiö suostuu julkistamaan sopimuksen, koska yhtiö on jo viitannut sopimuksen pykäliin julkisuudessa.

Keskiviikkona yhtiön toimitusjohtaja Pascal Soriot sanoi

haastattelussa, että yhtiö on sitoutunut ”tekemään parhaansa” ja puolustautui sillä, että EU solmi sopimuksen AstraZenecan kanssa kolme kuukautta Britanniaa myöhemmin.

Komission mielestä osapuolet tulkitsevat sopimuksen pykäliä eri tavalla.

EU on hätää kärsimässä, sillä se on Britanniaa ja Yhdysvaltoja jäljessä rokotustahdissa. Aiemmin tässä kuussa myös Pfizer ja Biontech ilmoittivat, että sen toimitukset Eurooppaan hidastuvat.

Vastauksena Astra Zenecan ilmoitukseen EU harkitsee rokotteiden vientirajoituksia tai ainakin lisää byrokratiaa vähentääkseen lääkeyhtiöiden houkutusta viedä koronarokotteet ensisijaisesti muualle.

Ilmapiiri jäsenmaissa on kireä, koska koronatilanne ei helpota. Ihmiset alkavat väsyä rajoituksiin, ja uhkana on vielä tarttuvamman virusmuunnoksen leviäminen. Osapuolet ovat sortuneet syyttelyihin ja politikointiin.

Britannia on esimerkiksi vihjaissut, että se voi auttaa EU:ta rokotepulassa.

– Me haluamme keskustella meidän eurooppalaisten ystäviemme kanssa, miten voimme auttaa. Tärkeää on kuitenkin varmistaa, että meidän oma rokotusohjelmamme etenee täsmälleen kuin on suunniteltu, brittihallituksen ministeri Michael Gove sanoi torstaina ITV:n haastattelussa,

mukaan.