Suuri Journalistipalkinto -kisan eri kategorioiden voittajat julkistetaan MTV3-kanavalla 11. maaliskuuta.

Kansanvalistusseuran, lääketieteen opiskelijoiden ja asiantuntijoiden toteuttama Vastalääke-sivusto pääsi ehdolle vuoden 2019 Suuren Journalistipalkinnon voittajaksi.

Vastalaake.fi on uudenlaista terveysjournalismia. Se on kokeilu journalistien ja asiantuntijoiden yhteistyöstä, jolla pyritään lisäämään kansalaisten ymmärrystä tutkitun tiedon merkityksestä.

Suuri Journalistipalkinto -kilpailun voittajat päätetään keskiviikkona 11. maaliskuuta 2020 ja julkistetaan suorassa tv-lähetyksessä MTV3-kanavalla klo 20 alkaen.

Kilpailun tarkoituksena on tukea ja edistää hyvää journalismia sekä vahvistaa vastuullisen suomalaisen median asemaa yhteiskunnassamme.

Suuri Journalistipalkinto on merkittävä journalismille vuosittain annettava tunnustus. Se siirtyi hiljattain mediayhtiö Bonnierilta Päätoimittajien yhdistyksen jaettavaksi.

Kilpailussa on neljä kategoriaa: Vuoden juttu, Vuoden journalistinen teko, Vuoden journalistinen pomo ja Vuoden journalisti. Vastalääke on yksi kolmesta ehdokkaasta kategoriassa Vuoden journalistinen teko.

Näin palkintolautakunta perustelee Vastalääke-sivuston ehdokkuutta näin:

”Sivustolla julkaistaan tutkimuksiin perustuvia mutta helppotajuisia artikkeleita tieteestä ja terveydestä. Lähtökohtana on huoli virheellisten ja epäselvien terveysväittämien leviämisestä mediassa ja erityisesti sosiaalisessa mediassa. Sivuston artikkelit selvittävät erilaisten julkisuudessa esitettyjen terveysväittämien todenperäisyyttä, ja niissä käydään tutkitulla tiedolla huuhaata vastaan. Sivusto on saavuttanut suuren suosion ja siihen viitataan usein myös perinteisessä mediassa.”

Muut samassa kategoriassa ehdolla olevat journalistiset teot ovat alakoululaisille tarkoitettu tiede- ja ajankohtaislehti Apu Juniori ja Turun Sanomien alun perin verkkoon synnytetty kirjallisuuskokonaisuus TS-Kirja -klubi, joka on laajentunut ensin printtiin ja sitten kaupunkikiertueeksi. Yhteistyö Turun Kaupunginteatterin kanssa nosti klubin huippusuosioon vuonna 2019.

Apu Juniori -lehti kertoo oikeita uutisia maailmasta pyrkien tarjoaman lapsille vaihtoehdon ruudun tuijottamiselle. Tavoitteena on kannustaa lapsia mielipiteen ilmaisuun, aktiiviseen kansalaisuuteen, kriittiseen ajatteluun ja itseensä uskomiseen.

Vuonna 2019 julkaistun vastalaake.fi-sivuston suunnittelusta, tuotannosta ja kustantamisesta vastasi Kansanvalistusseura elokuusta 2018 marraskuun loppuun 2019.

Artikkeleita on tuotettu myös opetus- ja kulttuuriministeriön hankeavustuksella vuosina 2018–2019.

Sivuston kirjoittajat ovat lääketieteen opiskelijoita sekä Suomen eturivin tieteen ja terveyden asiantuntijoita.

Lue myös:

...

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.