Tätä kirjoitusta viimeistellessäni olen juuri saanut työnantajani kustantaman kausi-influenssarokotteen. Työnantajani on tehnyt rokottautumisen helpok­si. Sormet ylös näppäimistöltä, porrasviikon kunniaksi rappusia pitkin alakertaan, työterveyshoitajan antama rokotus neuvotteluhuoneessa, rappusia pitkin yläkertaan, sormet takaisin näppäimistölle. Aikaa kului noin viisi minuuttia.

Ilahduttavasti kaikki rokotusajat varattiin Alma-talossa täyteen.

Samanlaista sujuvuutta tarjoaa moni muukin työterveyshuolto ja terveysasemat, mikä näkyy myös THL:n tilastoissa. Influenssarokotuskattavuus kasvaa niin nuoremmissa kuin vanhemmissa sukupolvissa. Silti esimerkiksi yli 65-vuotiaista vain noin puolet ottaa influenssarokotuksen, vaikka he saisivat sen ilmaiseksi.

Rokotemyönteisimmilläkin alueilla influenssarokotuksen saa vain 30–40 prosenttia 2–6-vuotiaista, rokotevastaisuudestaan tunnetussa Pietarsaaressa vain viisi prosenttia.

Sama käsittämätön rokotevastaisuus näkyy Pohjanmaalla muistakin rokotteista kieltäytymisessä. Siellä esimerkiksi tytöille tarjotun HPV-rokotteen on saanut vain puolet ikäryhmästä, kun monella muulla alueella hivotaan 80 prosenttia.

Tuhkarokko­rokote suojaa muiltakin infektioilta.

Lääkäreiden influenssarokotekattavuus on tavanomaisesti ollut huippuluokkaa, parhaissa sairaanhoitopiireissä se on ollut melkein sata. Näitä lukuja kannattaa esitellä, sillä ne lisäävät luottamusta myös kansalaisissa. Terveydenhuollon ammattilaisten viime vuonna käynnistämä Minä suojaan potilasta -kampanja näkyykin taas mukavasti somevirrassa.

Huuhaa-aikoina on suuri tarve asialliselle tieteeseen pohjautuvalle tiedolle myös rokotteisiin liittyen. Tähän kannustavat niin terveysalan ammattiliitot, STM kuin Valtakunnallinen sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta ETENE, joka julkaisi kesän korvilla omat suosituksensa laumasuojan parantamiseksi ja rokotemyönteisyyden lisäämiseksi.

THL:n mukaan influenssaan kuolee Euroopassa vuosittain ennenaikaisesti noin 15 000–70 000 ihmistä, Suomessa vähintään kymmeniä. Suomalaisen rokotusohjelman on laskettu estävän reilusti yli 2 000 kuolemaa ja kymmeniä tuhansia vakavia komplikaatioita vuosittain. Jokainen rokotettu voi estää virusten leviämisen ja näin olla hengenpelastaja.

Jokavuotinen influenssa-aalto ei ole vielä kunnolla iskenyt Suomeen. THL:n mukaan meillä on ollut vasta yksittäisiä A- ja B-virustautitapauksia. Ensimmäiset A-tyypin tapaukset ovat olleet juuri samaa viruskantaa, miltä tämänvuotinen rokote suojaa. Tämä kannattaa kertoa myös kansalaisille ja niille ammattilaisille, jotka vielä empivät rokotteen ottamista.

Samoin kannattaa kertoa, että tuoreen tutkimuksen mukaan tuhkarokkoinfektio hävittää keskimäärin 40 prosenttia kaikista ihmisen vasta-aineista. Tuhkarokkorokote suojaa siis hyvin muiltakin infektioilta.

Kirjoittaja on Mediuutisten toimituspäällikkö. Pääkirjoitus julkaistiin 8.11.2019 Mediuutisten numerossa 37/2019

*

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi ilmaiseksi. Klikkaa tästä .

Lue myös: