Hongkong

Diagnostiikkateollisuudelle vasta-aineita valmistava suomalainen Hytest myydään kiinalaiselle Shenzhen Mindray -yhtiölle 545 miljoonan euron kauppahinnalla.

Turussa pääkonttoriaan pitävä Hytest tiedottaa, että kauppa on vahvistettu viikonloppuna. Myyjänä on norjalainen pääomasijoitusyhtiö Summa Equity, joka hankki enemmistön Hytestistä vuonna 2018.

Vuonna 1994 perustettu Hytest valmistaa vasta-aineita ja antigeenejä diagnostiikkateollisuuden raaka-aineiksi, pääasiassa laboratoriotestejä varten. Toissa vuonna yhtiö teki noin 25 miljoonan euron liikevaihdon.

– Olemme iloisia, että Mindray tulee partneriksemme, kun tähtäämme parhaisiin mahdollisiin tuotteisiin maailmanlaajuisen asiakaskuntamme palvelemiseksi. Mindrayn resurssien avulla voimme edelleen kehittää kykyämme palvella asiakkaitamme, sanoo Hytestin toimitusjohtaja Juhana Rauramo tiedotteessa.

Hytestin perusti Maria Severina, joka nousi Suomen kovatuloisimpien listalla sijalle 6 vuonna 2019 myytyään 74 prosenttia Hytestistä Summa Equitylle.

Yrityskaupan takana pitkä yhteistyö

Mindrayn edustajat kertoivat uutistoimisto Reutersin mukaan, että yritysoston avulla yhtiö voi lisätä merkittävästi testien avainraaka-aineiden tuotantoaan. Yhtiöt ovat tehneet yhteistyötä jo pitkään.

Hytest tulee sijoittamaan tuotekehitykseen ja innovaatioihin, Mindray viestii. Hytest on tehnyt tuotekehitystään Moskovassa.

– Aiomme tukea Hytestiä t&k-investoinneissa, jotta yhtiö voi edelleen vahvistaa kilpailuetuaan, sanoo Mindrayn pääjohtaja Hao Wu tiedotteessa.

Testausjärjestelmien ja testiaineiden tarve maailmalla kasvoi koronapandemian myötä ja markkinan voidaan odottaa kasvavan yhä, kun koronaviruksen eri mutaatiot jatkavat leviämistään maailmalla rokotusohjelmista huolimatta.

Uutistoimisto Bloomberg arvioi, että noin 38 miljardin dollarin markkina kasvaa lähes lähivuodet viiden prosentin vuosivauhtia.

Yrityskauppaan tarvitaan vielä kilpailuviranomaisten hyväksynnät. Kaupan odotetaan toteutuvan vuoden loppupuolella.

Oikaisu 18.5. klo 13.36: Toisin kuin jutussa alun perin kirjoitettiin, Hytest ei tee valmiita koronatestejä vaan vasta-aineita testaukseen.

Lue myös: