Musiikkilääketieteeseen erikoistunut korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Miikka Peltomaa on edistänyt muusikkojen terveyttä ja hyvinvointia sekä Suomessa että kansainvälisesti. Sen vuoksi Muusikkojen liitto palkitsee hänet tänään Helsingissä.

Peltomaa kiinnostui muusikkojen ja laulajien terveydestä jo nuorena lääkärinä laulaessaan Savonlinnan Oopperajuhlakuorossa ja toimiessaan samalla Oopperajuhlien lääkärinä. Yhä aktiivinen kuorolaulaja on keskeinen muusikkojen vaivojen, kuten fokaalisen dystonian ja meluvaurioiden ymmärtäjä.

Peltomaa edistää muusikkojen sairauksien ja vammojen ennaltaehkäisyä ja hoitoa myös kouluttamalla työterveyspalveluita tarjoavia tahoja sekä luennoimalla orkestereissa. Lisäksi hän on myötävaikuttanut lääkäreiden mahdollisuuteen erikoistua musiikkilääkäriksi ja ollut luomassa erikoistumiseen vaadittavat opintosisällöt.

Peltomaa on myös toiminut asiantuntijana useissa Muusikkojen liiton projekteissa sekä Kansainvälisen muusikkojen liiton (FIM) tapahtumissa.

– Peltomaa on muusikkojen lääkärikunnan Robin Hood, jonka toimintaa ohjaavat lämmin sydän ja sisäänrakennettu auttamisenhalu. Lääkärinä hän on poikkeuksellinen, näkee potilaan aina kokonaisuutena, eikä yritä vain ratkaista akuuttia ongelmaa, kuvailee Muusikkojen liiton varapuheenjohtaja Patrik Stenström tiedotteessa.

5 000 euron palkinto jaetaan Helsingin Muusikot ry:n 100-vuotisjuhlassa G Livelab Helsingissä lauantaina.