Rokotteiden ohella Pfizer ja sen kilpailijat ovat kehittäneet lääkehoitoja koronaan. Pfizerin kurssi pomppasi yli 10 prosenttia, kun se ilmoitti tänään hakevansa erityislupaa lääkkeen markkinoimiseen Yhdysvalloissa.

Todennäköisestä lupahakemus lähtee jossain vaiheessa myös EU:n viranomaisille.

Lääkkeen kauppanimeksi on tulossa Paxlovid.

Yleensä myyntilupa edellyttää kolmannen vaiheen laajoja ihmiskokeita. Lupa voidaan kuitenkin myöntää nopeutetusti, mikäli toisen vaiheen tulokset ovat erittäin lupaavia ja lääkkeelle on välitön tarve.

Pfizerin mukaan lääke on osoittautunut erittäin tehokkaaksi. 1 219 henkilön satunnaistetussa tutkimuksessa se esti tehokkaasti kuolemia ja sairastumisia.

Ensimmäisessä ryhmässä vaikuttavaa ainetta annettiin potilaille kolme päivää sairastumisen jälkeen. Potilailla oli ainakin yksi vakava riskitekijä, kuten korkea ikä tai merkittävä ylipaino.

Näistä potilaista vain 0,8 prosenttia joutui sairaalaan 28 seuraavan päivän aikana. Yksikään ei kuollut. Vertailuryhmässä potilaista joutui sairaalaan seitsemän prosenttia ja seitsemän kuoli.

Lääke oli lähes yhtä tehokas, kun se annettiin vasta viisi päivää tartunnan jälkeen.

Lääkkeessä vaikuttava molekyyli on vanha. Bloombergin mukaan se kehitettiin alun perin vuosituhannen alun Covid-19:n sukulaista, SARS-virusta vastaan. Pfizerin tutkijat muokkasivat molekyyliä ja tekivät siitä nieltävän, kun alkuperäinen lääke annettiin injektiona.

Koronasta on tullut Pfizerille varsinainen rahasampo. Vuoden ensimmäisen yhdeksän kuukauden aikana yhtiön liikevaihto on melkein kaksinkertaistunut ja nettotulos on yli kaksinkertaistunut.

Pelkästään koronarokotteesta tulee yhtiölle sen ennustuksen mukaan 31 miljardia euroa liikevaihtoa.

Aiemmin toinen lääkejätti Merck on kertonut tehokkaasta koronalääkkeestä. Pfizerin erittäin hyvät kakkosvaiheen tulokset ovat saattaneet heijastua Merckin osakekurssiin, joka laski muutamia prosentteja Pfizerin julkistuksen jälkeen.