Lähes joka toinen mielenterveysongelmista kärsivä kokee joutuneensa leimatuksi mielenterveyden häiriön vuoksi. Mielenterveysalan ammattilaisten käsitys asiasta on synkempi, sillä yli 60 prosenttia uskoo, että mielenterveyden ongelmia kokevat joutuvat leimatuksi.

Sairastuneiden omaisten näkemykset ovat saman tyyppisiä kuin sairastuneiden, lähes puolet uskoo oman sairastuneen lähiomaisen tulleen leimatuksi.

Tulokset käyvät ilmi Mielenterveyden keskusliiton teettämästä mielenterveysbarometrista. Tutkimusta varten haastateltiin mielenterveysongelmiin sairastuneita ja heidän omaisiaan. Lisäksi tutkittiin mielenterveysalan asiantuntijoiden ja suomalaisen suuren yleisön käsityksiä.

Joka kolmas mielenterveysongelmia kokenut kertoo hävenneensä hoitoon hakeutumistaan mielenterveysongelmiensa vuoksi. Yhtä moni kertoo tunteneensa häpeää kertoessaan mielenterveysongelmistaan muille ihmisille. Melkein yhtä moni mielenterveysongelmiin sairastuneista kokee toisten ihmisten välttelevän heidän seuraansa.

Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka on huolestunut hoitoon menon viivästymisestä.

– Tiedämme, että kaikissa mielenterveyden häiriöissä tehokkain apu on hoitoon pääsy mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tämän faktan kanssa järjestelmämme on ristiriidassa. Kun hoidon saatavuus on huonoa, se voimistaa mielenterveysongelmiin liittyvää stigmaa ja ihmisen kokemaa häpeää kertoo Sydänmaalakka tiedotteessa.

Mielenterveysongelmiin sairastuneet kokevat asemansa parantuneen viimeisen vuosikymmenen aikana, mutta ovat silti vain puolinaisesti yhteiskunnassa kiinni. Mielenterveysbarometrin mukaan mielenterveysongelmiin sairastuneita ei pidetä yhteiskunnan täysivaltaisina jäseninä. Mielenterveysongelmia itse kokeneet suhtautuivat asiaan hieman myönteisemmin kuin muut ryhmät.

Mielenterveysongelmiin sairastuneiden ja omaisten 300 haastattelua kerättiin kesäkuussa 2019. Tätä varten poimittiin satunnaisotos Mielenterveyden keskusliiton jäsenistä.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi ILMAISEKSI, Klikkaa tästä.