Juttu on julkaistu ensi kerran maaliskuussa 2021. Julkaisemme kesällä uudelleen suosituimpia juttujamme.

Riittävä B6-vitamiinin saanti voi lievittää covid-19-taudin oireita. Japanilaiset Hiroshiman yliopiston tutkijat kokosivat uudessa artikkelissaan yhteen aiempia tutkimustuloksia B6-vitamiinin mahdollisesta infektiotaudeilta suojaavasta vaikutuksesta. Heidän kantaa ottava artikkelinsa on julkaistu Frontiers in Nutrition -tiedelehdessä.

Tutkijat esittävät aiempien tutkimusten koonnin perusteella, että B6-vitamiinin riittävä saanti voi auttaa lieventämään covid-19-taudin vakavimpia oireita ja pienentää kuoleman riskiä. Tutkijoiden mukaan asia ansaitsisi tulla pian tutkituksi kliinisin kokein.

Tietynlaisista tulehdustiloista kärsivien ihmisten kehossa B-vitamiinia on usein tavallista vähemmän.

B6-vitamiini on joukko 5-(hydroksimetyyli)-3-pyridinolin johdannaisia, joita esiintyy luonnossa muutamia erilaisia. Ne ovat välttämättömiä kaikelle tunnetulle elämälle ja muuttuvat ihmiskehossa pyridoksaali-5-fosfaatiksi eli PLP:ksi.

Ravinnosta B6-vitamiinia on helppo saada, sillä sitä on esimerkiksi perunassa, banaanissa, monissa kaloissa, paprikassa ja linsseissä.

Sen puutostila ei ole kovin tavallinen, mutta tutkimusten perusteella tietynlaisista tulehdustiloista kärsivien ihmisten kehossa sitä on usein tavallista vähemmän.

Aiempien tutkimustulosten perusteella esimerkiksi D- ja C-vitamiinien sekä sinkin ja magnesiumin riittävä saanti vahvistaa immuunivastetta covid-19-tautia vastaan. Vastaavia tutkimuksia ei ole vielä juuri tehty B6-vitamiinilla.

Hiroshiman yliopiston tutkijoiden katsausartikkelin mukaan on kasvavaa näyttöä siitä, että B6-vitamiini vaikuttaa suojaavasti tiettyjä kroonisia sairauksia kuten sydänsairauksia ja diabetesta vastaan. Se lievittää tulehdusta, oksidatiivista stressiä ja karbonyylistressiä.

Tutkijat toteavat artikkelissaan, että korona- ja influenssavirukset kuuluvat viruksiin, jotka voivat aiheuttaa tappavia keuhkovaurioita ja johtaa kuolemaan akuuttien hengitysvaikeuksien vuoksi. Virusinfektiot aiheuttavat ’sytokiinimyrskyn’, joka johtaa keuhkojen pinnan endoteelisolujen tulehdukseen, neutrofiilien kertymiseen ja oksidatiivisen stressin kasvuun.

Covid-19-taudin kehittymisellä tappavaksi on todennäköisesti usein läheinen yhteys veritulppaan ja sytokiinimyrskyyn, eli voimakkaaseen tulehdustilaan, sanoo tutkimuksen pääkirjoittaja Thanutchaporn Kumrungsee.

B6-vitamiinin tiedetään alentavan veritulpan ja tulehdusten riskiä. Sen puute myös yhdistyy tutkimusten perusteella alhaiseen immuunivasteeseen ja kohonneeseen alttiuteen virusinfektioille.

– B6-vitamiinilla on läheinen suhde immuunijärjestelmään. Sen taso laskee ihmisillä, joilla on krooninen tulehdus kuten sydäntauti, lihavuutta tai diabetes. Näemme uutisista, että lihavat ja diabeetikot ovat covid-19-taudin riskiryhmää, Kumrungsee huomauttaa.

Hänen ja tutkijakollegoidensa hypoteesi on, että B6 voi auttaa lieventämään vakavimpia koronatapauksia. Tätä pitäisi heidän mielestään pikapuoliin kliinisesti testata.