Euroopan parlamentti kannattaa koronarokotepatenttien tilapäistä purkamista.
Parlamentin kanta on tiukempi kuin EU-komission, joka on esittänyt muita keinoja kansainvälisen rokotetilanteen parantamiseksi.
Parlamentti äänesti purkamista kannattavan päätöslauselman puolesta Strasbourgissa äänin 355 puolesta, 263 vastaan ja 71 tyhjää.
Patenttien purkamisesta päättää Maailman kauppajärjestön WTO:n TRIPS-neuvosto. Intia ja Etelä-Afrikka toivat asian WTO:n pöydälle joulukuussa. Purkaminen vaatisi WTO:n kaikkien 164 jäsenmaan yksimielisyyden. Wall Street Journalin tietojen mukaan purkamista kannattaa jo yli sata jäsenmaata.
USA asettui tukemaan ajatusta toukokuussa. Se on luonut painetta Euroopan unionille, jossa monet patentteja omistavat lääkeyhtiöt sijaitsevat.
Europarlamentaarikko Eero Heinäluoma (sd) kannatti rokotepatenttien tilapäistä höllentämistä. Hänen mielestään ihmishenkien pelastaminen painaa vaakakupissa enemmän kuin lääkeyhtiöiden voittojen suuruus.
Heinäluoma uskoo, että asia etenee WTO:ssa. Kansainvälinen paine vastaanhangoittelevia maita kohtaan kasvaa liian suureksi.
– Sitten kun vyöry lähtee liikkeelle, siinä on hankala jäädä estämään asiaa, jonka suuri enemmistö haluaa tehdä ja joka moraalisesti tuntuu oikealta. Siitä tulee vastustavissa maissa myös hankala sisäpoliittinen asia, Heinäluoma totesi alkuviikosta.
TRIPS-neuvosto kokoontui tämän viikon tiistaina ja keskiviikkona. Kokouksessa ei kuitenkaan tapahtunut läpimurtoa.
Rokotepatentteja on purettu tilapäisesti kerran aikaisemmin aids-epidemian vuoksi.
Parlamentti vaatii päätöslauselmassaan Euroopan unionia poistamaan nopeasti viennin esteet koronarokotteilta.
Mepit muistuttivat myös, että maailmanlaajuisen 70 prosentin rokotekattavuuden saavuttaminen vaatisi 11 miljardia rokoteannosta. Vasta murto-osa näistä annoksista on valmistettu.
Euroopan komissio esitteli viime viikon perjantaina oman suunnitelmansa kansainvälisen rokotesolidaarisuuden parantamiseksi.
Suunnitelmassa EU vaati maailman valtioita takaamaan rokotteiden, hoitojen ja raaka-aineiden vapaan liikkuvuuden maiden rajojen yli.
Lisäksi EU haluaisi kannustaa lääkeyhtiöitä lisäämään rokotteiden tuotantoa ja varmistamaan, että köyhät maat saavat rokotteita huokeaan hintaan.
EU haluaa myös käyttää TRIPS-sopimuksessa olemassa olevaa mahdollisuutta pakolliseen lisensointiin. Lääkeyhtiöt siis pakotettaisiin lisensoimaan koronarokoteosaamistaan muille toimijoille, jos ne eivät tee sitä vapaaehtoisesti.
– Haluan olla hyvin selvä. Ajattelen, että tekijänoikeuksia on pakko suojella, koska ne ovat jokaisen läpimurron taustalla. Ne antavat kimmokkeen innovaatioille tutkimuksessa ja tuotekehityksessä, EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen totesi eilen puheessaan europarlamentille.
Lääkeyhtiöt ovatkin vastustaneet ajatusta patenttien höllentämisestä.
Lääketeollisuus vetoaa siihen, että patenttien poistaminen vähentäisi teollisuuden intoa kehittää uusia lääkkeitä. Toisaalta rokotteiden kehittäjät nojaavat paljolti julkisella rahalla ja lahjoituksilla tehtyyn tutkimukseen.
Hankenin professorit Nari Lee ja Gyöngyi Kovács kirjoittivat maanantaina Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan, että rokotepatenttien vapauttaminen ei ratkaisisi kaikkia ongelmia.
Professorit huomauttivat, että hiv-lääkkeistä saavutetun sopimusratkaisun ja muutosten toimeenpano kesti liki 18 vuotta, eivätkä kaikki maat ole vieläkään hyväksyneet patenttien höllentämisen mahdollisuutta terveyskriiseissä.
Sopimustarkistusten jälkeenkin hiv-lääkkeiden saatavuudessa on ollut ongelmia.
Monet kansalaisjärjestöt kuitenkin kannattavat ajatusta koronarokotepanttien löysäämisestä. Esimerkiksi Lääkärit ilman rajoja -järjestö on syyttänyt EU:ta, Norjaa ja Sveitsiä ”viivyttelytaktiikasta” WTO:ssa.
Suomalaismepit pitävät parlamentin kantaa tärkeänä päätöksenä, joka lisää painetta EU-komissiota kohtaan.
Europarlamentaarikko Silvia Modig (vas) kirjoittaa Twitterissä, että globaali rokotekattavuus on varmin tapa päästä ulos kriisistä.
Meppi Ville Niinistö (vihr) kirjoittaa, että ilman patenttisuojan avaamista tai pakkolisensointia pandemiaa ei saada nopeasti hallintaan.
Meppi Alviina Alametsä (vihr) kirjoittaa, että komission pitäisi toimia päätöksen mukaisesti tulevissa neuvotteluissa.