Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy jatkaa pääministeri Sanna Marinin (sd) arvostelemista hoitoalan koronakorvausten takia.

Terveystalo kertoi joulukuun alussa maksavansa jokaiselle työsuhteessa olevalle työntekijälleen kertakorvauksena 500 euron palkkion. Julkisella puolella työskentelevä hoitohenkilökunta on sen sijaan todennäköisesti jäämässä ilman koronakorvauksia. Marin korosti tällä viikolla MTV:n puoluejohtajien tentissä, että hoitajien koronabonus ei ole puoluepoliittinen kysymys, vaan työmarkkinaosapuolten välinen asia.

Tehyn edustajat nostavat esiin myös valmiuslain, joka keväällä mahdollisti työhön velvoittamisen hoitoalalla. Valmiuslain käyttöönotto on ollut esillä julkisessa keskustelussa myös tänä syksynä. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS on väläytellyt sen tarvetta.

”Valtiolla olisi rahaa, mutta Sanna Marinin mielestä työnantajien pitää palkita hoitajia. Työnantajat kertovat, ettei ole rahaa eikä vain yhtä ryhmää voi palkita. Molemmat korostavat, että koronatilanteen pahentuessa ne, joita ei voida palkita, pakotetaan töihin. Näin Suomessa 2020”, Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi kirjoittaa Twitterissä.

Hän muistuttaa, että valmiuslain rikkomisesta seuraa sakkoa tai vankeutta.

”On käsittämätöntä, että pääministeri ei pidä mahdollisena korvata oman hallituksensa toimeenpaneman pakkolain yhdelle ammattialalle aiheuttamia rasitteita, vaan sysää vastuuta työnantajille. Valmiuslaki ei ole työmarkkina-asia.”

Tehyn johtava lakimies Vappu Okkeri huomauttaa, ettei työnantajilla itse asiassa ole tarvetta sopia koronakorvauksista.

”Työnantajat odottavat tyynesti, että valmiuslaki pakottaa hoitajat töihin.”

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen nostaa esiin erityisesti HUSin teho-osastojen tilanteen. Iltalehden haastattelemien teho-osaston hoitajien mukaan osasto on murtumispisteessä.

– En itse haluaisi joutua teho-osastolle hoidettavaksi. Pelkäisin (koronavirusta) enemmän motivoitumatonta henkilökuntaa, Meilahden teho-osastolla työskentelevä hoitaja tiivistää.

Hoitajat pitävät koronavirustautia suurempana riskinä teho-osaston potilasturvallisuutta, joka on nyt heidän mielestään vaarantunut. Hoitajat ovat uupuneita ja työmotivaatio on vähentynyt.

”Olen yrittänyt kerta toisensa jälkeen sanoa tätä, mutta kukaan päättäjistämme ei kuuntele. Tilanne on vakava. Tämä tulee syliin”, Rytkönen kommentoi Twitterissä.