Lähes puolet IBD-potilaista kärsii jatkuvasti tai usein uupumisoireista, selviää IBD ja muut suolistosairaudet ry:n keväällä 2021 tekemästä kyselytutkimuksesta.

Noin viidesosa kyselytutkimukseen osallistuneista kertoi kokevansa ahdistuneisuuden ja masentuneisuuden tunteita usein tai jatkuvasti.

Tulehduksellisiin suolistosairauksiin liittyvät monenlaiset oireet myös heikentävät elämänlaatua osalla potilaista.

Esimerkiksi kipuja on kyselyn mukaan lähes neljänneksellä. Yleisempiä ne ovat nuorilla, naisilla ja hiljattain diagnoosin saaneilla.

Vastaajista 45 prosenttia kertoi kärsivänsä unettomuudesta tai yöllisestä heräämisestä usein tai jatkuvasti.

Hus Vatsakeskuksen sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkärin Perttu Arkkilan mukaan IBD:hen liittyvää elämänlaatua on tutkittu paljon Suomessakin, mutta tulehduksellisten suolistosairauksien ja psyykkisten sairauksien yhteyttä vähemmän.

Arkkilan mukaan sairaus kuormittaa paljon, mikä voi altistaa psyykkisille oireille.

"Uskon, että koko elimistön tulehduksella on vaikutusta aivoihinkin ja sitä kautta myös psyykkiseen terveyteen. Krooniset virustulehduksetkin voivat aiheuttaa pitkäaikaisia oireita henkilöille, vaikka virustulehdus on parantunut. Pitkään IBD-potilaita hoitaneena käsitykseni on, että vaikka tulehdus saadaan rauhoittumaan elimistöstä, niin sillä on vaikutusta ihmisen psyykkiseen hyvinvointiin paljon pidemmäksi ajaksi kuin tällä hetkellä tiedetään."