Liikenneturvan mukaan viime vuosina markkinoille on tullut paljon erilaisia heijastavia tuotteita, kuten ulkoiluvaatteita, kasseja, reppuja ja sateenvarjoja. Lisäksi heijastavien tuotteiden askartelu on kasvattanut suosiotaan erityisesti sosiaalisessa mediassa jaettujen kuvien ja ohjeiden vuoksi.

– Heijastin ja heijastava tuote ovat eri asioita, Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen kertoo tiedotteessa.

– Heijastimeksi voi kutsua ainoastaan EN 13356 -standardin mukaista tyyppihyväksyttyä henkilösuojainta, eikä tämä ole hiusten halkomista. Heijastaville tuotteille ei ole laatuvaatimuksia eikä niiden laatua valvota millään tavalla. Siten kuluttajille on mahdollista myydä heijastavana tuotteena oikeastaan mitä tahansa – myös tuotteita, jotka eivät heijasta juuri ollenkaan.

Heijastavien tuotteiden laaduissa on isoja eroja. Tuotteissa on laadultaan erinomaisia varusteita, jotka näkyvät kauas. Näkyvyys pimeällä on kuitenkin syytä varmistaa käyttämällä lisäksi tyyppihyväksyttyä heijastinta.

– Esimerkiksi heijastavasta langasta kudottujen ja virkattujen asusteiden alhainen heijastavuus johtuu heijastavan materiaalin vähäisestä määrästä. Materiaalin laatu on useimmiten hyvä, mutta se ei riitä. Määrääkin tarvitaan, Loikkanen kertoo.

Mitä useampia heijastimia käytetään, sitä paremmin autoilija näkee pimeässä tai hämärässä menevän kävelijän.

Kunnollisen heijastimen myyntipakkauksesta löytyvät Liikenneturvan mukaan ainakin seuraavat tiedot:

  • CE-merkintä
  • EN 13356
  • tyyppitarkastuksen suorittaneen tahon tiedot (esim. Työterveyslaitos)
  • käyttöohjeet
  • valmistaja

Myös heijastinliivin pitää olla CE-hyväksytty:

  • ei-ammattikäyttöön tarkoitetussa heijastinliivissä on merkintä EN 1150
  • ammattikäyttöön tarkoitetussa heijastinliivissä on merkintä EN 471