Rokottamattomille asetetut sanktiot yleistyvät keinona taistella koronavirusta vastaan, kertoo uutistoimisto Bloomberg. Esimerkiksi Kreikka alkaa sakottaa rokottamattomia yli 60-vuotiaita ja Saksa aikoo ottaa käyttöön rokotuspakon.

Näillä eri keinoilla eri maat rankaisevat ja rajoittavat rokottamattomia – tai tarjoavat rokotteen hakeneille porkkanaa.

Itävalta sulkeutuu

Itävallassa alkoi marraskuussa kaikkia kansalaisia koskeva sulkutila, joka on voimassa joulukuun puoliväliin asti. Kotoaan saa poistua esimerkiksi töihin ja ruokakauppaan.

Liittokansleri Alexander Schallenberg on luvannut, että tämän jälkeen rajoitteita hellitetään rokotteen ottaneilta ja koronaviruksen aiheuttaman taudin sairastaneilta. Sen sijaan rokottamattomien sulkutila todennäköisesti jatkuu.

Tämän lisäksi maa kaavailee rokottamattomille jopa 7200 euron sakkorangaistusta helmikuusta lähtien. Die Presse -lehden mukaan lakiehdotus on tarkoitus esitellä ensi viikolla. Itävallan 66 prosentin rokotekattavuus on yksi Euroopan unionin alhaisimmista.

Kreikka sakottaa

Kreikka ottaa käyttöön rokotuspakon yli 60-vuotiaille. Tammikuun puolivälissä voimaan tulevaa pakkoa vahvistetaan 100 euron sakolla, jonka rokottamattomat joutuvat pulittamaan joka kuukausi. Sakkorahat annetaan pandemian kuormittamille sairaaloille.

Saksa pakottaa

Saksa aikoo turvautua rokotuspakkoon viimeistään maaliskuun avulla. Rokotuspakkoa koskevasta laista on tarkoitus äänestää Berliinin liittopäivillä joulukuussa. Velvoitteen rikkominen johtaa todennäköisimmin sakkorangaistukseen.

Tätä ennen maa aikoo tiukentaa erityisesti rokottamattomiin kohdistuvia rajoituksia. Ilman rokotepassia maassa pääsee lähikuukausina vain välttämättömille ostoksille ruokakauppaan ja apteekkiin.

Liettuassa kaikki passin taakse

Kaikki yli 16-vuotiaat tarvitsevat Liettuassa koronapassin päästäkseen ravintoloihin, kahviloihin, ostoskeskuksiin, elokuvateattereihin, kampaamoihin tai mihin tahansa muihin julkisiin sisätiloihin. Joulukuun aikana vaatimus tiukentuu koskemaan kaikkia yli 12-vuotiaita.

Lisäksi maan hallitus on päättänyt, että kaikki yli 75-vuotiaat, jotka hakevat vahvisterokotteen ennen ensivuoden maaliskuun loppua, saavat 100 euron palkkion.

Italia vaatii todistusta

Italia vaatii kaikilta työntekijöiltä todistusta rokotuksesta tai negatiivisesta koronatestistä. Määräys astui voimaan lokakuun puolivälissä. Työntekijät, joilla ei ole todistusta, voidaan lomauttaa.

Ranska ankara hoitohenkilökunnalle

Ranskassa on voimassa lääkäreitä, hoitajia sekä pelastuslaitostyöntekijöitä koskeva rokotuspakko. Rokotuksesta kieltäytyneet voidaan lomauttaa.

Slovakia pohtii käteisporkkanaa

Slovakian valtiovarainministeri Igor Matovic haluaisi palkita jokaisen rokotuksen hakevan ja jo rokotetun yli 60-vuotiaan kansalaisen 500 euron arvoisella lahjakortilla. Sen voisi käyttää esimerkiksi ravintoiloissa, hotelleissa, kampaamoissa tai kulttuuri- ja urheilutapahtumissa.

Unkarissa valtaa työnantajille

Budapestin hallinto päätti, että työnantajat voivat halutessaan vaatia työntekijöiltä todistusta rokotuksesta. Rokottamaton voidaan lomauttaa.

Ukraina valvoo kulkuvälineitä

Julkinen liikenne on Ukrainassa vain rokotettujen kansalaisten käytössä. Ravintolat, kauppakeskukset ja kuntosalit saavat pitää ovensa auki vain, jos jokainen niiden työntekijä on rokotettu.

Lisäksi opettajat ja valtion viranomaiset, jotka eivät ole saaneet täyttä rokotussarjaa, lomautetaan.

Singapore laittaa maksamaan

Rokottamattomat koronapotilaat joutuvat maksamaan Singaporessa omat sairaalalaskunsa. Tehohoitopotilaan lopullinen lasku voi nousta noin 25 000 Singaporen dollariin, eli noin 16 000 euroon, arvioi maan terveysministeriö.

Yhdysvalloissa ei töihin ilman rokotetta

Presidentti Joe Bidenin hallinto kertoi marraskuun alussa, että Yhdysvallat alkaa vaatia rokotustodistusta kaikilta yli 100 henkeä työllistävien yritysten työntekijöiltä. Vaatimus tulee voimaan ensi vuoden tammikuussa. Maa edellyttää samaa terveydenhuollon ammattilaisilta ja liittovaltion työntekijöiltä.

Lue seuraavaksi: