Useat kulttuurialan vaikuttajat hakevat sosiaali- ja terveysministeriön (STM) strategiajohtajan paikkaa protestina tapahtuma-alan ahdingolle. Kulttuuri- ja tapahtuma-ala on joutunut ahtaalle tiukkojen ja epäselvien koronarajoitusten takia.

Protestista uutisoivat ainakin MTV, Iltalehti ja Helsingin Sanomat.

Niiden mukaan virkaa hakee kaikkiaan 85 henkilöä, joiden joukossa on useita tunnettuja nimiä, muun muassa kapellimestari Hannu Lintu, pianisti Iiro Rantala, näyttelijä Seidi Haarla, oopperalaulaja Reetta Ristimäki, taiteellinen johtaja Jussi Sorjanen, teatterinjohtaja Antti Hietala, tanssija Valtteri Raekallio, ohjaajat Aino Kivi, Heikki Kujanpää ja Susanna Kuparinen sekä muusikko Olavi Uusivirta.

Hakuaika päättyi 31. elokuuta kello 16.15. Korona-aikana strategiajohtajana on toiminut Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

Helsingin Sanomien mukaan idea puolivakavissaan tehtyihin hakemuksiin tuli taiteilijakollektiivi Kuusiplussalta, joka on profiloitunut koronarajoituskriitikkona. Kuusiplus onkin julkaissut Facebook-sivullaan hakijalistan, joka perustuu listassa mainittujen henkilöiden omiin ilmoituksiin.

”1,5 vuotta kestänyt kuritus jatkuu”

Kuusiplus kertoo kannustaneensa kulttuurialan toimijoita hakemaan virkaa.

”Halusimme auttaa ministeriötä rekrytoinnissa, kun huomasimme, että varsin moni taidealan ammattilainen täyttää muodollisina kelpoisuusvaatimuksina olevat ylemmän korkeakoulututkinnon ja käytännössä osoitetun johtamistaidon ja samalla joko kaipaa töitä tai harkitsee alanvaihtoa, kertoo Kuusiplussan jäsen”, toteaa teatteriohjaaja Aino Kivi ryhmän Facebook-sivulla julkaistussa tiedotteessa.

STM:n osuus koronakriisiin liittyneiden rajoitusten ohjauksessa kerää kritiikkiä hakijoilta. Paikanhakijaksi ilmoittautuva Viirus-teatterin taiteellinen johtaja Jussi Sorjanen katsoo, että koronapandemian aikana ”kulttuurialan käsittely on ollut irvokasta”.

”1,5 vuotta kestänyt kuritus jatkuu, eikä ala kestä enää päivääkään. Luottamus ministeriöön, hallitukseen sekä aluehallintovirastojen toimintaan on mennyt. Taloudelliset tappiot ovat miljardiluokkaa ja kasvavat 1,5 miljoonaa per viikko”, Sorjanen sanoo.

”Pyritään tappamaan koronavirus tuhoamalla kulttuurielämä”

Niin ikään paikkaa hakenut esitystaiteilija Titta Halinen katsoo, että johtajuus ei ole STM:ssä ainoastaan hukassa, vaan demokraattisen päätöksenteon vastaisesti keskittynyt yhden ministerin käsiin.

”Tämän pöyhkeän ylimielisyyden seurauksena kulttuuri- ja tapahtuma-ala on ajautunut ennennäkemättömään kriisiin. Haluan johtaa STM:n pois tästä diktatuurista kohti uutta, modernia, vastuullista, herkästi kuuntelevaa johtajuutta. Sanalla sanoen haluan luoda teille paremman organisaatiokulttuurin; sellaisen johon myös kansalainen voi luottaa.”

Teatteriohjaaja Aino Kivi huomauttaa, että useassa Euroopan maassa kulttuuri on pyritty erityisesti vaalimaan ihmisten mahdollisuutta kokea taidetta myös pandemian aikana.

”Suomessa kulttuurialan sääntely taas on eronnut kaikesta muusta yhteiskunnallisesta todellisuudesta ja muuttunut absurdiksi seremoniaksi, jossa pyritään tappamaan koronavirus tuhoamalla kulttuurielämä”, Kivi sanoo.

Lavastaja Antti Mattilan mukaan hakemuksia on lähetetty siksi, että kulttuurialan toimijat ovat tuskastuneita nykyiseen tilanteeseen.