Yhdysvaltojen Lääke- ja elintarvikevirasto FDA:n paneeli suosittaa myös Modernan koronarokotteen hätäkäyttöä. Paneeli äänesti asiasta aikaisin aamulla Suomen aikaa äänin 20-0, yksi tyhjä. Arviointipaneeli totesi näin, että rokotteen hyödyt ovat suuremmat kuin sen mahdolliset haitat yli 18-vuotiailla. Seuraavaksi rokotteelle annetaan virallinen hätäkäyttölupa, minkä saaminen näyttää varmalta paneelin suosituksen jälkeen. Ensimmäisenä hätäkäyttöluvan sai Pfizerin ja BioNTechin rokote, jota paneeli suositteli äänin 17-4. Rokotukset sillä ovat jo alkaneet Yhdysvalloissa. Myös Modernan lääkettä on tulossa Yhdysvaltoihin 6 miljoonaa annosta heti ensi viikolla, jos hätäkäyttölupa tulee. FDA on tiedottanut, että lupa käsitellään virastossa mahdollisimman pian.

Yhdysvallat on tilannut rokotetta jo aiemmin 100 miljoonaa annosta ja päättänyt juuri tilata toiset 100 miljoonaa.

FDA arvioi Modernan rokotteen tehoksi 94,1 prosenttia, mikä vastaa yhtiön omien tutkimusten tuloksia. Rokotetta annetaan kaksi annosta neljän viikon välein. Modernan tutkimuksessa vakavaan koronasairauteen sairastui 30 ihmistä, jotka kaikki olivat saaneet plasebo-rokotteen. FDA:n selvityksessä ilmeni kuitenkin, että myös rokotetta saaneiden joukossa saattoi olla yksi vakavasti sairastunut.

Sen sijaan vakavia haittavaikutuksia ei ilmennyt, joskin kolme rokotteen saanutta raportoi Bellin pareesista, eli kasvohalvauksesta, joka kuitenkin on ohimenevä. Pfizerin rokotetta saaneista neljällä oli sama oire. Yhteyttä oireiden ja rokotteen välillä ei ole löydetty, mutta sitä tutkitaan.

Modernan rokotetutkimuksen aikana kuusi rokotetta saanutta kuoli (ja seitsemän plasebo ryhmässä). Kuolleista kaksi oli yli 75-vuotiaita, joilla oli aiempia sairauksia.

Yksi FDA:n paneelin jäsenistä, infektiotautien asiantuntija Michael Kurilla Yhdysvaltojen kansallisesta terveysinstituutista, äänesti aamulla tyhjää, perustellen, että kaikkien yli 18-vuotiaiden rokottaminen on liian laaja toimenpide, eikä silloin voida olla varmoja, että rokotteen hyödyt voittavat riskit.

– Mielestäni rokote pitäisi kohdistaa niihin, joilla on suurin riski sairastua vakavaan covid-sairauteen, Kurilla sanoo First Word Pharman tiedotteessa.