Lääkeyhtiö Moderna raportoi eilen maanantaina alustavasta positiivisesta tuloksesta faasi 1 -vaiheen tutkimuksessaan, jossa se testaa potentiaalista koronarokotettaan mRNA-1273.

Kokeeseen osallistuneet kahdeksan koehenkilöä kehittivät SARS-CoV-2-virukselle vasta-aineita samaan tapaan kuin koronatoipilaat, kertoo FirstWord Pharma -sivusto.

Uutinen sai Modernan pörssikurssin 24 prosentin rakettinousuun.

Modernan kokeessa tutkimushenkilöt saivat koronarokotetta kolmenlaisia annoksia: joko 25 mcg, 100 mcg tai 250 mcg. Tällä hetkellä tuloksia on kahdesta matalammasta rokotteen annoksesta kahdelta rokotuskerralta ja suurimman annoksen osalta yhdeltä rokotuskerralta.

Kahdeksan vasta-aineita kehittänyttä koehenkilöä ovat kahden matalamman annoksen saaneiden ryhmästä. He kehittivät merkittävästi vasta-aineita noin kaksi viikkoa toisen rokotuskerran jälkeen, suuremmalla annoksella rokotetuilla vasta-aineita oli enemmän.

Faasi 1 -tutkimusvaiheessa hankitaan terveillä vapaaehtoisilla alustavaa tietoa valmisteista. Seuraavassa faasi 2 -vaiheessa pitäisi selvitä lisää rokotteen tehosta ja turvallisuudesta. Moderna on jo saanut FDA:lta luvan faasi 2 vaiheen tutkimuksiin, ja kolmosvaiheenkin on luvattu alkavan jo heinäkuussa. Kolmannessa vaiheessa rokotetta tutkitaan isommilla ihmisjoukoilla.

Tähän mennessä tehdyssä tutkimuksessa rokotekandidaatti on havaittu yleisesti turvalliseksi ja hyvin siedetyksi. Yksi henkilö 100 mcg:n annoksen saaneiden ryhmästä sai rokotusalueelle punoitusta.

Suurimman annoksen saaneiden ryhmässä kolme koehenkilöä kehitti oireita toisen rokotuskerran jälkeen. Reutersin tietojen mukaan he saivat flunssan tapaisia oireita. Modernan tutkijat tulkitsevat, että oireet ovat epäsuoraa seurausta voimakkaasta immuunivasteesta.

Moderna on päättänyt keskittää faasi 2 -vaiheen tutkimuksen kahteen pienempään rokotusannokseen ja korvat 250 mcg:n annoksen 50 mcg:n annoksella.

Wall Street Journalin mukaan, jos kaikki kolme faasia sujuvat hyvin, FDA tulee jo syksyllä myöntämään Modernan koronarokotteelle oikeuden päästä markkinoille niin sanottuun hätätilakäyttöön.

Koronarokotteita on kehitteillä noin sadalla eri tutkimusryhmällä, mutta harva niistä on jo yltänyt ihmiskokeisiin.

Juttuun on lisätty Wall Street Journalin osuus 19.5.2020 klo 13.36