Rokotevalmistaja Moderna kertoi maanantaina allekirjoittaneensa sopimuksen, jonka mukaan se toimittaa jopa 500 miljoonaa annosta koronarokotettaan alennuksella köyhiin maihin.

Määrästä 34 miljoonaa jaellaan vuoden viimeisellä neljänneksellä ja loput 466 miljoonaa annosta ensi vuonna, jos toinen sopijaosapuoli Gavi haluaa käyttää optionsa.

Gavi on vuonna 2000 perustettu kansainvälinen järjestö, rokotusliittouma (Global Vaccine Alliance), jossa julkinen ja yksityinen sektori yhdessä pyrkivät mahdollistamaan köyhimpien maiden lapsille samat rokotteet kuin muillekin lapsille maailmassa.

– Ymmärrämme, että monilla mailla on rajalliset resurssit koronarokotteiden hankintaan. Tuemme Covax-mekanismin tavoitetta varmistaa kaikille rokotteiden tasa-arvoinen saatavuus kohtuuhintaan, Modernan toimitusjohtaja Stéphane Bancel sanoi tietotoimisto FirstWord Pharman mukaan.

Covax on kansainvälinen rokoteyhteistyömekanismi, jossa Suomikin on mukana. Mekanismin tarkoitus on edistää covid-19-rokotteiden yhdenvertaista saatavuutta kaikille maille nopeasti sekä tukea ja vahvistaa rokotetuotantoa ja -jakelua maailmassa.

Tavoitteena on mekanismin avulla saada mekanismin kautta ohjattua 2 miljardia rokoteannosta vuoden 2021 loppuun mennessä.

Suomi on ilmoittanut tukevansa Covaxia 2 miljoonalla eurolla. Suomen tuki Gaville vuonna 2020 on 2,5 miljoonaa euroa ja CEPI:lle 4 miljoonaa euroa, joista 3 miljoonaa covid-19-rokotekehitykseen.

Covaxia johtavat Maailman terveysjärjestö WHO ja kansainväliset yhteenliittymät Cepi (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) ja Gavi.

Gavin mukaan Modernan kanssa tehtyyn sopimukseen liittyy myös mahdollisuus hankkia annoksia yhtiön tulevaisuudessa kehittämistä koronavariantteihin tehoavista rokotteista.