A-klinikalla on käytössä tekoälypohjainen terveysteknologiaratkaisu, jonka avulla on mahdollista seurata asiakkaan juomista etänä.

Mitä mobiilisovelluksella voi tehdä A-klinikan kehittämiskoordinaattori Hannu Sievänen?

– Mobiilisovelluksella viedään hoito asiakkaan arkeen. Previct koostuu asiakkaalle annettavasta älypuhelimesta, mobiilisovelluksesta ja alkometristä, jotka ovat yhteydessä työntekijän hoitoportaaliin.

Sovelluksen kautta työntekijä voi seurata asiakkaan raittiutta päivittäin. Palvelu mahdollistaa hoitosuunnitelmassa pysymisen tukemisen sekä oikea-aikaisen tuen tarjoamisen asiakkaalle.

Miten se estää retkahtamisen?

– Mobiilisovelluksen avulla saadaan tietoa asiakkaan käyttäytymisestä ja sen muutoksista muun muassa raittiusindeksin avulla.

Sovellukseen liittyvän tekoälyn pohjana toimii digitaalinen biomarkkeri. Työntekijät voivat huomata retkahdusprosessin jo varhain, mikä mahdollistaa ennakoivan väliintulon.

Eräs työntekijämme onnistui sovelluksen avulla tunnistamaan asiakkaan heikentyvän tilanteen varhain ja tarjoamaan hänelle ennakoivaa tukea, minkä seurauksena vältyttiin vieroitushoitojaksolta.

Kuinka yleisesti laite on käytössä?

– Aloitimme lokakuussa pilotoida laitetta viidessä yksikössämme. Mukana on erilaisia palveluyksiköitämme ympäri maan. Sovellusta pilotoitiin verkkoterapiassa sekä avohoidon yksiköissä.

Mitä kokemuksia käytöstä on?

– Kokemukset ovat pääsääntöisesti hyviä ja rohkaisevia. Sovellus on erittäin helppokäyttöinen, eikä se vie liikaa työntekijän aikaa. Joissain yksiköissä asiakkaiden löytäminen pilottiin oli aluksi työlästä.

Yksi asiakkaistamme onnistui välttämään vieroitushoidon tekoälyn avulla.

Liittyykö käyttöön ennakkoluuloja?

– Osa pelkäsi lähteä mukaan, koska kokivat, että heitä kytätään. Kun he rohkenivat lähteä käyttäjiksi, niin he huomasivat, että kukaan ei kytännytkään. Moni koki, että laite tuki heidän vähentämispäätöstään.

Kenelle se annetaan?

– Sovellus sopii henkilöille, joilla on alkoholiin liittyviä haasteita. Erityisen hyvin se sopii työelämässä olevien tueksi.

Sovellus mahdollistaa hyvin kiinteän hoitosuhteen ilman merkittävää vaikutusta vaativaan ja kiireiseen työ- ja perhearkeen.

Kyseessä on hoidon tukena toimiva työkalu, jolla ei ole tarkoitus korvata muuta hoitosuhdetta, vaan tukea ja tehostaa sitä.