Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin diagnostiikkajohtaja, terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen arvioi, että Suomessa on periaatteessa varauduttu suunnitelmien tasolla varsin hyvin maailmanlaajuisiin epidemioihin kuten koronavirukseen. Hän nostaa esiin kuitenkin logistiikkaongelmat.

– Tosiasia on, että olemme Euroopan pohjoisessa nurkassa melko hankalien logististen ketjujen päässä, eikä omavaraisuutemme välttämättömien sairaanhoidon tuotteiden suhteen ole nykyään erityisen korkea. Normaaleissakin oloissa terveydenhuoltomme kärsii joidenkin tavallisten lääkkeiden saatavuushäiriöistä, joiden raaka-ainetuotanto on viime vuosikymmeninä siirtynyt Kiinaan ja Intiaan. Globaaleissa epidemioissa on hyvin todennäköistä, että keskeiset sairaanhoidon tarvikkeet jäävät niihin maihin, jotka ovat toimitusketjussa ennen Suomenniemeä. Vähintäänkin niiden saatavuus heikkenee ja hinta nousee, Lehtonen kommentoi Puheenvuoron blogissaan.

Lehtonen nostaa esiin myös sairaalapaikkojen määrän, jota hän ei pidä riittävänä. Hän sanoo, että esimerkiksi pääkaupunkiseudulla sairaalapaikkoja on asukasta kohden nyt merkittävästi vähemmän kuin 10 vuotta sitten. Myös hengitysvajauspotilaiden hoitoon sopivia tehostetun hoidon paikkoja Suomessa on Lehtosen mukaan asukasta kohden selvästi vähemmän kuin Euroopan maissa keskimäärin.

– En henkilökohtaisesti usko siihen, että ison epidemian tullessa pystyisimme samaan kuin kiinalaiset eli rakentamaan uuden sairaalan alle kymmenessä päivässä, joten riittävä perustaso on sairaalapaikoissakin syytä säilyttää, vaikka paineet sairaanhoidon kustannusten hillintään ovat suuret, hän huomauttaa.

Lehtonen korostaa yliopistosairaalatasoisen osaamisen merkitystä globaaleissa terveysuhkissa.

–Uuden koronaviruksen tunnistamismenetelmä laitettiin pystyyn Hus Diagnostiikkakeskuksessa muutamassa päivässä, kun Kiinasta saatiin tieto viruksen genomista. Lapissa todetun viruksen perusdiagnostiikka tehtiin Husin turvalaboratoriossa ja diagnoosin varmistus sen jälkeen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella. Lapin sairaanhoitopiiri saa tästä palvelusta aikanaan peräti 350 euron laskun, hän kertoo.

Lehtosen mukaan Hus Diagnostiikkakeskuksen kliinisen mikrobiologian laboratorio on ainoa paikka Suomessa, jossa virustestausta tehdään tarvittaessa 7/24-periaatteella mistä hyvänsä Suomesta tulevalle näytteelle.

– Virustestien tarpeen taas ratkaisevat Suomen viiden eri yliopistosairaaloiden päivystävät infektiolääkärit. Jos koronavirus Suomeen leviää, hoitavat ao. potilaat keskussairaaloidemme asianomaiset erikoislääkärit taudin vaikeusasteesta riippuen, hän sanoo.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.