Husin Iho- ja allergiasairaalan Allergiapoliklinikalla potilastyötä tekevän keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkärin Hilkka Viitasen viime työviikko oli kiireinen.

Mitä jäi kiireisestä viikosta erityisesti mieleen?

– Kolmen helpon siitepölykauden jälkeen tämä kausi on koivun osalta hankala. Lukuja en ole vielä nähnyt, mutta kaikki kertovat lääkäriasemien ja terveyskeskusten olevan tiukassa potilaita ja meille tulee tällä hetkellä tosi paljon lähetteitä siedätyshoitoon.

Mikä muu on sinulla pinnalla tällä hetkellä?

– Miten sen nyt kauniisti sanoisi? Tietojärjestelmät. Olen Terveyskylän Astma- ja allergiatalon projektipäällikkö. Monissa Terveyskylän taloissa pitäisi pikkuhiljaa päästä testaamaan digihoitopolkuja.

Meillä talojen tuottajille on paljon haaveita ja toiveita, mutta kaikki ne eivät toteudu, koska IT-puolen tekijöitä on rajallinen määrä.

Mitähän on edessäsi alkavalla työviikolla?

– Työviikko on muutoin yllättävän tavallinen, mutta torstaista lauantaihin olen Lääkäriliiton luottamusmiespäivillä Ruotsin-laivalla, sillä olen Tulehduskeskuksen vastaava luottamusmies. Itseäni kiinnostaa, menevätkö sote-lait läpi – ja sote-uudistuksesta tullaan laivallakin paljon puhumaan.

Mikä on muutoksessa työpaikallasi?

Potilasjärjestelmäämme tehtiin päivityksiä, ja se on hidastunut selvästi. Tietokone on orjuuttava, sillä esimerkiksi reseptien kirjoittaminen on tehtävä vaihe vaiheelta, eikä siinä odottaessaan voi mitään uuttakaan aloittaa.

Meillä otettiin toukokuun alussa myös käyttöön astman laaturekisteri. Nähtäväksi jää, miten uudet järjestelmät integroidaan Apottiin. Olen sen kehittämisessä mukana aihealueasiantuntijana. Jännittävää nähdä, miten Apotti saadaan käyntiin syksyllä Vantaan suunnalla.

Missä työhösi liittyvässä haluat kehittyä seuraavaksi?

Lääketiede pirstoutuu. Esimerkiksi itse olen keuhkolääkäri, mutta toimin enemmän allergia- ja astmalääkärinä. Tarkoitukseni on nyt palauttaa osaamistani yleisemmälle tasolle eli kouluttautua taas muun keuhkosairauksien alan osaamisessa.

Millä strategialla kouluttaudut?

Erikoislääkärit joutuvat lähtemään uuden tiedon perässä pitkälti ulkomaille. Ajattelin lähteä syksyllä Pariisiin, European Respiratory Societyn kongressiin.