–Covid-19 on nykymaailmassa ensimmäinen tämän kokoluokan pandemia ja tilannetta on tietenkin hirveän vaikea ennustaa. Suomen osalta saatavuus on toistaiseksi kohtuullinen kaikissa terveydenhuollon laitteiden ja tarvikkeiden tuotekategorioissa, Sailab - MedTech Finland ry:n toimitusjohtaja Laura Simik sanoo.

Yhdistys edustaa Suomessa toimivia terveysteknologiayrityksiä: niin maahantuojia kuin valmistajiakin. Jäsenenä on myös kansainvälisiä suuryrityksiä, jotka toimittavat tuotteitaan Suomeen. Simikin arvion mukaan 80-90 prosenttia Suomen terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista tulee Sailabin jäsenyritysten kautta. Jäseniä on yhteensä noin sata.

– Suomessa on kiinteän laitekannan, esimerkiksi hengityskoneiden, osalta hyvä tilanne ja myös osaavaa henkilöstöä niitä käyttämään. Kertakäyttöisten ja muiden jatkuvasti täydennettävien tuotteiden kuten hanskojen ja maskien osalta olemme tänään [maanantaina] kehottaneet yritystemme asiakkaita eli terveydenhuollon organisaatioita säilyttämään maltin, ettei käy niin, että esimerkiksi jokin sairaanhoitopiiri ylihankkii tarvikkeita ja niitä ei saada tarpeeksi sinne missä niitä niitä tarvittaisiin enemmän, Simik sanoo.

Hän viittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvioon, että Suomessa koronaepidemia etenee todennäköisesti eritahtisesti eri puolilla maata. Tällöin myös se hetki, jolloin laitteita ja tarvikkeita tarvitaan eniten, on eri puolilla Suomea hieman eri aikaan.

Esimerkiksi raaka-aineiden saatavuutta voi ennen pitkää hidastaa logistiikan heikentyminen, kun lentoyhtiöt peruvat suuren osan lennoistaan ja rajoja suljetaan. Suomessa huoltovarmuus on kuitenkin hyvällä tasolla, koska esimerkiksi velvoitevarastointilaki määrää tietyistä tarvikkeista ja lääkkeistä pidettäväksi varmuusvarastot esimerkiksi sairaaloissa ja apteekeissa.

Torstaina 12. maaliskuuta pidetyssä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) tiedotustilaisuudessa ylilääkäri Asko Järvinen arvioi osaavan henkilökunnan muodostuvan pullonkaulaksi ennemmin kuin laitekannan. Näin voisi käydä esimerkiksi, jos henkilökuntaa sairastuu paljon samanaikaisesti, kun sairaaloihin tulee paljon koronaviruksen sairastuttamia potilaita.

Husilla on esimerkiksi hengityskoneita reilut 300 kappaletta. Henkilösuojainten kuten kasvomaskien varastoaan Hus kasvatti entistä kookkaammaksi jo kymmenisen vuotta sitten 2009-2010 olleen sikainfluenssapandemian aikaan. Niitä on ollut noin reilun kolmen kuukauden omaa käyttöä varten.

Sailab - MedTech Finlandin jäsenyrityksissä työskentelee Suomessa noin 4 000 henkilöä, joista iso osa on myynti- ja markkinointitöissä, missä tulee luontaisesti paljon ihmiskontakteja.

–Annoimme 12.3. jäsenyrityksillemme suosituksen, että ne asiakaskäynnit, huollot ja koulutukset, jotka eivät ole kriittisiä, siirretään myöhempään ajankohtaan tai mahdollisuuksien mukaan toteutettavaksi verkossa. Emme halua, että yksikään sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijä tai potilas sairastuisi meidän kauttamme, Laura Simik sanoo.