Ruotsin sairaanhoitajayhdistyksen puheenjohtaja Ami Hommel nosti viime viikolla äläkän siitä, että valehoitajiksi yli vuosi sitten todettuja hoitajia on saanut jatkaa töitänsä Ruotsin terveydenhuollossa tähän päivään asti.

– On shokeeraavaa, että väärennetyin hoitajanoikeuksin työskennelleet hoitajat saavat yhä vieläkin tehdä töitä hoitajina, hän kirjoitti perjantaina Dagens Medicin-

.

Valehoitajat ilmiantoi Ruotsin television tutkiva ohjelma Uppdrag Granskning jo marraskuussa 2018.

Kyse on viidestä hoitajasta, jotka ovat saaneet ammattioikeutensa Romaniassa. Heidän koulutuksensa oli ohjelman mukaan riittämätön hoitajan ammattioikeuksiin Ruotsissa. Sosiaalihallitus teki vuosi sitten poliisille

sen selvittämiseksi oliko kyse tahallisesta vilpistä.

Uppdrag Granskning -ohjelma selvitti hiljattain, että kyseiset hoitajat ovat edelleen tehtävissään.

Professori Ami Hommel kritisoi kirjoituksessaan sitä, että sikäläinen Valvira eli Ivo oli antanut asian olla tyytyen siihen, että hoitajien työnantaja oli vakuuttanut, että tutkintapyyntö poliisille on vailla pohjaa.

– Valehoitajien työnantaja on sivuuttanut laillisten hoitajien varoitukset siitä, että nämä hoitajat eivät hallitse verikokeen tai EKG:n ottamista, eivätkä tunne tavallisimpia lääkevalmisteita, Hommel kirjoitti.

Hän varoittaa potilasturvallisuuden olevan vaarassa ja vaatii Ivo:lta perusteellista tutkimusta, jossa haastatellaan työnantajan lisäksi kyseenalaisten hoitajien työntovereita ja jossa selvitetään valehoitajien todellinen ammattitaito.

Lue lisää uutisia Ruotsin terveydenhuollosta: