Kotia ympäröivät viheralueet lisäävät sisätilojen mikrobiston moninaisuutta. Tämä selviää Environmental Research -tiedejulkaisussa julkaistusta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksesta, joka on tehty kansainvälisenä yhteistyönä.

Aiemmissa tutkimuksissa on esitetty, että erityisesti luonnosta peräisin olevien mikrobien moninaisuus lapsuudenkodin sisätiloissa voi myöhemmin suojata astmalta ja allergioilta.

Tuoreen tutkimuksen mukaan se, minkä tyyppinen viheralue kodin läheisyydessä on, vaikuttaa sisäympäristöissä eri mikrobien runsauteen.

Luonnon läheisyys yleisesti lisäsi bakteerien moninaisuutta kodin sisätiloissa. Lisäksi sienien moninaisuus lisääntyi, kun kodin ympäristössä oli korkeampia kasveja, kuten puustoa ja pensaita.

”Tarvitsemme vielä tulevista tutkimuksista lisää vahvistusta tulokselle, että viheralueilla on vaikutusta kotien terveyttä edistävään mikrobistoon. Jos niin on, viheralueiden hyödyt voisi ottaa huomioon kaupunkien suunnittelussa ja voisimme lisätä luonnosta peräisin olevia mikrobeja myös kaupungeissa asuvien lasten arkeen”, kertoo THL:n johtava tutkija Martin Täubel tiedotteessa.

Tutkimukseen kerättiin näytteet belgialaisista kodeista.

Tutkimuksessa selvitettiin, miten koteja ympäröivät erilaiset viheralueet vaikuttivat kotien mikrobistoon. THL:n tutkijat vastasivat kotien mikrobistojen analyyseista sekä tilastoanalyyseistä.

LUE SEURAAVAKSI: