Suomi on jälleen joutunut kiristämään epidemiatoimia, joita tuttavallisemmin kutsutaan koronarajoituksiksi. Tämä tuskin jää viimeiseksi kerraksi, varoitteli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen tiistaina.

Salmiselta kysyttiin tiistain tiedotustilaisuudessa koronapandemian hieman pidemmän aikavälin näkymistä. Maailmaa nyt sulkeva omikronvariantti tuskin jää koronaviruksen viimeiseksi tunnetuksi versioksi, hän muistutti.

”On nähty, että tämä virus käyttäytyy niin, että silloin tällöin ilmestyy uusi variantti, joka on ominaisuuksiltaan toisenlainen kuin aikaisemmat, ja syystä tai toisesta se syrjäyttää aikaisemman”, Salminen aloitti.

”Tähän pitää kyllä varautua, että se tulee tapahtumaan varmaan monta kertaa tulevaisuudessa.”

Siihenkin pitää Salmisen mukaan ”suhtautua realistisesti, että tauti ei maailmasta tule katoamaan”. Kausittaisia rajoituksia tarvittaneen myös tämän talven jälkeen, Salminen uskalsi ennakoida.

”Ensi syksynä meillä voi olla taas sellainen tilanne, jossa syyskaudella hengitystieinfektiot lisääntyvät ja osalla väestöstä voi olla taas korkeampi riski sairastua. Miten iso se [riski] on, sitä emme pysty täysin ennustamaan, mutta kyllä THL:kin on jo nostanut esiin kysymystä, että onko nykyinen terveydenhuoltojärjestelmä valmis siihen, että tämä tauti on tullut jäädäkseen? Ei ehkä ihan niin kuormittavana kuin tällä hetkellä, mutta kuitenkin sellaisena, että se vaatii panostusta”, Salminen pohdiskeli.

”Onko sitten se keino, millä tätä tautia hallitaan, se että joka syksy on edessä uudet rajoitukset? Se ei ehkä pitkän päälle kuulosta parhaalta mallilta, mutta tässä on tietysti päättäjillä vastuu siitä, miten järjestelmiä kehitetään”, hän arvioi.

Lue seuraavaksi: