Euroopan jalkapalloliitto Uefa saa kovaa kritiikkiä jalkapallon Euroopan mestaruuskilpailuiden järjestelyistä ja yleisömääristä. Etenkin Saksassa poliitikot, muun muassa europarlamentaarikot, ovat tyrmistyneet nähdessään yleisömerestä täyttyneitä stadioneita eri puolilla Eurooppaa keskellä pandemiaa.

Liittokansleri Angela Merkelin hallituksessa istuvien sosiaalidemokraattien terveysasiantuntija Karl Lauterbach syytti aiemmin suoraan Uefaa Euroopan koronatilanteen pahentumisesta. Useat saksalaispoliitikot ovat tämän jälkeen yhtyneet arvosteluun.

– Minulta ei löydy lainkaan ymmärrystä Uefan täysin voitontavoitteluun perustuvalle toiminnalle, sanoo Euroopan sosiaalidemokraattien terveysasiantuntija Tiemo Wölken Deutsche Wellen mukaan.

– Tämä toiminta vaarantaa ihmishenkiä ja voi aiheuttaa vakavan takaiskun pandemian vastaisessa taistelussa.

EM-kisat on hajautettu ympäri Eurooppaa, ja yleisömäärät sekä -rajoitukset otteluissa ovat vaihdelleet. Esimerkiksi Unkarin Budapestissä 61 000 katsojaa vetävä stadion oli lähes täynnä kaikkien neljän järjestämänsä ottelun aikana. Myös Englannin Lontoossa Wembley-stadionille kerääntyi yli 40 000 ihmistä Englannin ja Saksan väliseen jatkopeliin, ja määrä saattaa semifinaalissa nousta peräti 60 000:een.

Saksassa vaaditaan yleisömäärien rajoittamista jäljellä olevissa kolmessa ottelussa.

– On valitettavasti tullut todistettua, että Euro 2020 -kisat ovat pandemian veturi, saksalaisen CDU-puolueen meppi Peter Liese sanoo.

Deutsche Welle viittaa esimerkkinä Suomeen, jossa noin 4500 Pietariin matkanneen kannattajan mukana Suomeen tuli noin 400 uutta koronatartuntaa, joiden joukossa herkästi leviävää deltavarianttia.

– Tiedämme, että myös Skotlannissa monet tartunnat liittyvät kisoihin, Liese jatkaa.