Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) antoi keskiviikkona Ylen A-studiossa tukensa kansallisen rokotetuotannon palauttamiselle Suomeen ja ilmaisi myös toiveensa siitä, että paljon puhuttu kotimainen koronarokote toteutuisi.

Suomalaistutkijoiden ryhmä, joka on perustanut myös Rokote Laboratories Finland -yrityksen, on toivonut valtiolta tukea koronarokotteensa tärkeään kehitysvaiheeseen eli faasi kolmosen laajoihin ihmiskokeisiin. Faasi kolme maksaa noin 60 miljoonaa euroa.

Lintilältä kysyttiin A-studiossa, voisiko valtio tukea tätä kehitysvaihetta.

– Kyllä valtiolla on mahdollisuus tulla tällaiseen hankkeeseen, mutta se edellyttää sitä, että on yhtiö, joka hakee sitä innovaatiotukea. Eli valtion puolellahan se rahoitus tulee Business Finlandin kautta, Lintilä sanoo.

– Ainakaan vielä tähän mennessä ei ole hakemusta siihen rahaan tullut.

Rokoteyhtiön perustajiin kuuluva professori Kalle Saksela selitti tilannetta lähetyksessä sillä, että Business Finlandin oman pääoman vaatimus on ollut kehittäjille liian suuri. Hänen arvionsa mukaan ”BF tulee olemaan osa [rahoitusta]”, mutta hän toivoi tukimuotoihin joustavuutta. Hänen mukaansa valtiolta tarvittaisiin tähänastista varmempi tieto osarahoituksen saamisesta, jotta ulkopuoliset, tällä hetkellä ”empivät” rahoittajat lähtisivät mukaan hankkeeseen.

– Se, että olisi varmuus siitä [valtion mukaantulosta]. Tämä on hyvin epävarmaa nyt, muut rahoittajat empivät, Saksela kertoi.

Ministeri Lintilä kertoi käsityksensä olevan, että yhtiölle olisi saatavissa yksityistä rahoitusta ja ”sitä kautta valtion mahdollista lähteä mukaan”.

–Jos ei ole omaa pääomaa, se on valtiolle aika outo tilanne.

Lintilä pitää rokotehanketta ”keihäänkärkenä” isommassa projektissa: vuonna 2003 lopetetun kansallisen rokotetuotannon nostamisessa pystyyn Suomessa. Kyse on huoltovarmuuskysymyksestä, joka koronapandemian vuoksi ”nousee ihan uudella tavalla työpöydälle”, Lintilä kertoi.

– Tämä rokotehan ei ehdi tähän akuuttiin tilanteeseen, se on selvä. Mutta todennäköisesti näitä tilanteita tulee vielä uudemman kerran. Silloin tämä olisi huoltovarmuuden kannalta tärkeää, itse mielelläni näkisin tämän toteutuvan, Lintilä linjasi.

Itse rokotteen valmistamiseen melko nopeasti kykenevää kapasiteettia löytyy Suomesta, Lintilä kertoi. Toisaalta Saksela huomautti, että ”sormia napsauttamalla” tuotanto ei nouse pystyyn.

– Jatkossa voi olla tilanne, että meillä on vielä paljon kovempi kiire, hän perusteli oman rokotetuotannon pystyttämisen tärkeyttä.

LUE LISÄÄ: