Hus Jorvin sairaalan endokrinologi Milla Rosengård-Bärlund seisoo hämmentyneenä Meilahden sairaalan parkkihallissa.

– Tulinko väärään kerrokseen?

Suunnistamista parkkihallissa ei helpota, että Rosengård-Bärlund kuuntelee samaan aikaan puhelimesta kehuja, joita hän sai Mediuutisten Kiitä kollegaa -kampanjan kautta toiselta Jorvin endokrinologilta Johanna Paroselta.

– Voi, kuinka kauniisti sanottu! Nyt menen hissiin, puhelu saattaa katketa.

Paronen ja Rosengård-Bärlund ovat harvinaisen hyviä ystäviä. Melkein joka aamu tai ilta he käyvät työmatkalla puhelimessa läpi päivän tärkeimmät asiat, myös työasiat.

– Aina vaitiolovelvollisuutta kunnioittaen, Rosengård-Bärlund painottaa.

Keskusteluista on ollut apua myös työssä.

– Jos Johanna ei olisi kertonut törmänneensä päivystyksessä hyvin erikoiseen streptokokki-infektion ilmentymään, en olisi varmaan tunnistanut, kun samantyyppinen tuli minua vastaan, Rosengård-Bärlund kertoo astuessaan autoonsa.

Paronen kehuu Rosengård-Bärlundia siitä, että tämän tutkimustausta on tuonut akateemista syvyyttä potilaiden hoitoon.

Tällä hetkellä Rosengård-Bärlund ei kuitenkaan ehdi tutkia.

Hän tekee kolme päivää viikossa töitä endokrinologian poliklinikalla ja päivän viikossa diabetes-poliklinikalla.

Työhön kuuluu myös vaikeasti lihavien ihmisten hoitoa, päivystämistä, yksityisvastaanottoa sekä osallistumista Diabetes-kirjan kirjoittamiseen ja Terveyskylän Diabetestalon rakentamiseen.

Töitä on sen verran, että oikeastaan Rosengård-Bärlundilla ei olisi aikaa toiselle intohimolleen, laulamiselle – tai ei ainakaan kahdessa eri kokoonpanossa.

– Molemmat ovat niin kivoja, etten pysty jättämään kumpaakaan.

Emma Salokoski Voices on 20 naisen laulukuoro. Toinen kokoonpanoista on lääkärien lauluyhtye fiveAlive. Se sai alkunsa Thoraxin speksistä vuonna 1997.

FiveAlive levyttää tänä keväänä pari kappaletta. Yksi niistä on viime vuoden Lääkäripäiville kirjoitettu, aina valitettavan ajankohtainen Sote con Chaos.

Rosengård-Bärlund myös luennoi.

– Tuntuu kuin olisin käynyt puhumassa diabeetikkojen autonomisen hermoston ongelmista melkein jokaisessa Suomen paikassa.

Rosengård-Bärlund teki väitöstutkimuksensa näistä huonosti tunnetuista ja omituisista oireista, joita ilmenee esimerkiksi verenkierron säätelyssä ja suolistossa.

– Näitä potilaita on ohjautunut paljon minulle. En tiedä, osaanko heitä auttaa, mutta ennen kaikkea potilas on saattanut saada oireilleen selityksen.

Vaikka autonomisen hermoston ongelmiin ei vielä ole olemassa hoitoa, niin joissakin tapauksissa on auttanut diabeteksen hoitotasapainon parantaminen.

Rosengård-Bärlund ymmärtää, että lääkärin on vaikea muistaa kiireisen vuosikontrollin aikana kysyä kaiken muun ohella vielä diabeetikon hermostoonkin liittyvistä asioista, kuten huimaako potilasta herkästi seisaallaan, musteneeko silmissä.

Se pitäisi kuitenkin tehdä.

– Lääkärin kannattaa kehittää neuropatian kartoitukseen joku oma rutiini.

Rosengård-Bärlundin tutkijan uteliaisuus on ollut laajaa.

Vuonna 2007 hän julkaisi sisätautilääkäri Outi Heikkilän ja endokrinologi Sari Mäkimattilan kanssa Duodecimissa tutkimuksen kahvimaidon varastamisesta työpaikalla.

He lavastivat Biomedicumin jääkaappiin nimettömiä ja eri nimin varustettuja maitopurkkeja. Puolen vuoden seurannassa tutkimusmateriaalista pöllittiin 65 prosenttia. Myös nimetyistä purkeista hävisi maitoa, paitsi jos nimi oli työyksikön johtajan.

– Seuraava tutkimuskohteeni voisi olla eräällä lääkäripalstalla tunteita herättänyt kysymys siitä, saako lentokoneessa laskea selkä- nojan taakse ja onko asiassa erikois- alakohtaisia eroja.

Lääkärin kannattaa kehittää neuropatian kartoitukseen joku oma rutiini.