Miljoonat alle 60–65-vuotiaat ihmiset ovat saaneet Euroopassa ensimmäisenä koronarokotteenaan Astra Zenecan rokotteen, mutta vielä on epäselvää, saavatko he myös toisessa rokotusvaiheessa saman vai jonkin muun yhtiön koronarokotteen.

Suomessa myös THL kertoo, että se arvioi parhaillaan sitä, miten rokotussarjaa jatketaan ihmisillä, jotka ovat jo saaneet yhden annoksen Astra Zenecan rokotetta. Ylipäänsä arvioitavana on, miten Astra Zenecan rokotetta käytetään Suomessa jatkossa.

THL aikoo käyttää arviossa apuna Euroopan lääkeviraston Eman arviota ja terveydenhuollon rekistereistä saatavaa tietoa hyytymishäiriöiden yleisyydestä Suomessa.

Pelkästään Saksassa tietoa jatkorokottamisestaan odottaa yli kaksi miljoonaa ihmistä. Uusimpien viime tietojen mukaan terveysviranomaiset ovat suositelleet mutta eivät vielä päättäneet, että Astraa ei piikitetä enää toisella rokotuskierroksella, vaan ihmiset saavat toisena rokotteena mrna-rokotteen.

Hämmennystä aiheuttaa kuitenkin se, että Maailman terveysjärjestö on kertonut uutistoimisto Dpa:lle, että kahden eri rokotteen pistämisestä ei ole riittävästi tietoa, eikä järjestö suosittele kahden eri rokotteen käyttöä.

Helmikuussa tutkijat vaativat lisätutkimuksia kahden eri rokotteen rokotesarjasta. Asiasta uutisoi muun muassa apteekkialan lehti Pharmazeutische Zeitung.

Saksassa alle 60-vuotiaille ei jaella nyt Astra Zenecan rokotetta, Suomessa sitä annetaan 65 vuotta täyttäneille.

Lue myös: