Floridan kaikkiin 67 piirikuntaan Yhdysvalloissa on julistettu hätätila, koska osavaltiota lähestyy voimistuva hurrikaani Ian. Sen odotetaan iskevän Floridan länsirannikolle osavaltion toisiksi suurimpaan miljoonakaupunkiin Tampaan torstaina, mutta myrskyn vaikutukset voimistuvat jo keskiviikkona.

Hurrikaani iski jo Kuubaan tiistaina päivällä ilmeisesti kolmannen kategorian hurrikaanina, ja matkaa jatkaessaan sen odotetaan voimistuvan kategorian neljä hurrikaaniksi viisiportaisella asteikolla.

Vaikka Florida on jokasyksyisten myrskyjen ja hurrikaanien aluetta, nyt mereltä on tulossa tavallista isompi hengen ja terveyden riski. ”Tästä on tulossa myrsky, jollaista emme ole ennen nähneet”, sanoi Ylen mukaan Tampan kaupunginjohtaja Jane Castor.

Tampan alueelle suuria hurrikaaneja ei ole osunut yli sataan vuoteen, ja ylipäänsä suoraan hurrikaanin reitille Tampa on joutunut viimeksi vuonna 1946.

Tällä alueella huolta herättää erityisesti se, että hurrikaanin nostattamat tulvavedet suuntautuvat pakostakin kaupunkialuetta kohti. Jo kategorian 1 hurrikaanin on laskettu nostavan vedenpintaa niin, että tärkein evakuointireitti jää kuusi jalkaa eli 1,8 metriä veden alle, kertoo Yale Climate Connections.

Floridaan on siis ”valmisteilla potentiaalisesti historiallinen katastrofi”, kuten meteorologi Jeff Masters on sanonut.

Myrskyt voimistuvat nyt enemmän ja nopeammin

Hurrikaanit keräävät voimia meren yllä, sitä enemmän, mitä lämpimämpää vesi on. Tämä on yksi syy sille, että hurrikaanit ovat viime aikoina voimistuneet yhä enemmän ja aikaisempaa nopeammin, aiheuttaen harmaita hiuksia kansan varoittamisesta ja evakuoinneista vastaaville henkilöille.

Kun evakuointiin jää yhä vähemmän aikaa hurrikaanin voimistuessa yllättäen, se saattaa tarkoittaa, että ihmiset jäävät autoineen jumiin tien päälle suoraan myrskyn armoille.

Todennäköisyys, että myrsky voimistuu kategorian 3 tai sitä voimakkaammaksi hurrikaaniksi, on satelliittikuva-analyysien mukaan kasvanut kahdeksan prosenttia sitten vuoden 1979. Miksi näin?

Hurrikaanien käytöksen ja luonteen muuttumisen taustalla katsotaan olevan ilmastonmuutos, kertoo New York Times. Näin siksi, että ilmaston lämpeneminen lämmittää meriä.

Hurrikaanien hurjistumista aiheuttaa myös se, että kohoavat lämpötilat heikentävät pystysuuntaista tuulen leikkausta (vertical wind shear). Se on huono uutinen, sillä pystysuuntainen tuulileikkaus hillitsee hurrikaaneja. Tuulen leikkaus on meteorologinen ilmiö, ja pystysuuntainen tuulen leikkaus on tuulen nopeuden tai suunnan muutos korkeuden muuttuessa.

Ilmastonmuutos on tehnyt tämänhetkisestä tilanteesta Floridassa arvaamattoman, potentiaalisen suuronnettomuuden.

LUE MYÖS: