Parhaimmillaan Omakantaan on yhden kuukauden aikana tullut yli kaksi miljoonaa kirjautumista.

Yli puolet suomalaisista aikuisista kirjautui viime vuonna sähköiseen Omakanta-palveluun tarkistaakseen sieltä omia terveys- ja lääketietojaan. Sivustolta ei kuitenkaan löydy erikseen kootusti tietoja esimerkiksi saaduista rokotuksista.

Miksi Omakannasta ei näe rokotustietoja THL:n johtava asiantuntija Vesa Jormanainen?

– Rokotustiedot löytyvät Omakannan tekstiosuudesta alkaen siitä, kun rokotustiedon kirjannut organisaatio on liittynyt Kanta-palveluihin. Toistaiseksi niitä ei Kanta-palvelun sisällä ole koostettu erikseen rokotusosioksi. Tilanne kuitenkin muuttuu eli tiedot tulevat näkyviin omassa osiossaan.

Erillisiä rokotetietoja ei vauvoillakaan vielä näy.

Kuinka vanhat rokotustiedot näkyvät Omakannassa?

– Periaatteessa kaikki ne tiedot, jotka on kirjattu sähköisiin potilastietojärjestelmiin sen jälkeen, kun organisaatio on liittynyt Kanta-palveluihin. On mahdollista, että tällä hetkellä lääkäri voi omasta potilastietojärjestelmästään nähdä tietoja, joita ei näy Omakannasta. Näin on tilanne esimerkiksi silloin, kun sama potilastietojärjestelmä on ollut käytössä organisaatiossa pitkän ajan. Näissä tilanteissa organisaation terveydenhuollon ammattilaisilla voi olla rokotetiedot, vaikka potilaalla ei ole.

Tietojen löytyminen voi olla mahdollista eri tavalla eri organisaatioissa: esimerkiksi Helsingissä voi tulostaa asiakkaalle oman rokotekortin, jonka tiedot perustuvat terveyskeskuksen käytössä oleviin tietoihin.

Tulevatko vastasyntyneiden rokotetiedot heti näkyviin?

– Vauvojen tiedot voidaan katsoa kertomusteksteistä. Erillisiksi rokotetiedoiksi niitäkään ei vielä ole koottu.

Mitä uutta Omakantaan on tulossa?

– Omakantaa kehitetään jatkuvasti. Uusina tietoina Omakantaan on saatu muun muassa optometrian tiedot, ja moni optikkoliike on jo liittynyt mukaan. Kun uusi asiakastietolaki tulee voimaan, Omakantaan saadaan näkyviin myös sosiaalihuollon tiedot.

Myös huoltajan asiointioikeus alaikäisen puolesta laajenee. Tavoitteena on, että yli 10-vuotiaan lapsen puolesta asioiminen toteutuu Omakannassa tämän vuoden aikana. Tämä edellyttää muutoksia paikallisissa potilastietojärjestelmissä.

Kuinka paljon Omakantaa käytetään?

– Palveluun on kirjautunut noin 55 prosenttia aikuisista viime vuonna, mikä lienee maailmanennätys. Yksittäisiä kirjautumisia viime vuonna oli yli 20,9 miljoonaa.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.