Raskaana olevat eivät ole koronarokotusjärjestyksessä riskiryhmien joukossa, vaikka raskaus voi lisätä riskiä sairastua vakavaan koronavirustautiin.

THL kertoi keskiviikkona, että raskaana olevat naiset voivat halutessaan ottaa koronarokotteen. Tutkimusta raskaana olevien koronarokottamisesta on vielä vähän, mutta eläinkokeet, käyttökokemus ja alustava tutkimustieto eivät THL:n mukaan anna viitteitä minkäänlaisista turvallisuushuolista. Maailmalla moni raskaana oleva on jo saanut rokotuksen.

Miksi raskaana olevat eivät siis ole riskiryhmäläisiä, ja saa rokotusta ikäryhmäänsä aiemmin?

– Kun alkukeväästä tehtiin riskiryhmäanalyysejä suomalaisesta materiaalista ja päätettiin riskiryhmät, raskauden aikaisista koronarokotuksista oli vielä niin vähän tutkimustietoa tai käyttökokemusta, että tämän ryhmän laajaa rokottamista ei voitu suositella, Kajander kertoo Mediuutisille.

Nyt heidän statustaan riskiryhmäksi ei enää muuteta.

– Kun muutos Valtioneuvoston asetukseen riskiryhmistä saataisiin toteutettua, raskaana olevien ikäiset olisivat muutenkin pitkälti jo rokotusvuorossa, Kajander kertoo.

Taustalla on myös se, että raskaana olevien rokotuksista on edelleen rajoitetusti kliinistä tutkimus- ja seurantatietoa. Siksi THL ei ole halunnut antaa yleistä suositusta influenssarokotussuosituksen tapaan kaikille raskaana oleville ottaa rokotetta.

– Nykyinen kannanotto on neutraalimpi toteamus, että raskaana oleva voi halutessaan ottaa rokotteen ja hänen kanssaan on hyvä käydä läpi odotettavissa olevat hyödyt ja haitat.

LUE MYÖS: