Pitkän ruotsalaisen seurantatutkimuksen mukaan kovat vaatimukset työssä nostavat naisten painoa. Samaa ilmiötä ei havaittu miehillä.

Göteborgin yliopiston Sahlgrenska Akademissa tehty tutkimus seurasi 20 vuotta 3872:n ruotsalaisen painoa ja työpaineita. Heitä seurattiin joko ikävuosina 30–50 tai ikähaarukassa 40–60.

Tutkimus julkaistiin joulukuussa International Archives of Occupational and Environmental Health -tiedelehdessä.

– Emme tutkineet ilmiön taustalla olevaa syytä, mutta kenties se liittyy siihen, että vaativassakin työssä olevat naiset kantavat usein miehiä suurempaa vastuusta myös kodin töistä. Heidän on ehkä vaikea ehtiä huolehtimaan kunnostaan ja elämään terveellisesti, tutkimusta johtanut kansanterveystieteilijä Sofia Klingberg sanoo.

Vaativaa työtä tekevien naisten paino nousi noin 20 prosenttia enemmän kuin vähemmän vaativassa työssä olevilla naisilla.

Tutkimuksessa nousi esiin muitakin kiinnostavia tuloksia. Runsas painonnousu oli keskimääräistä tavallisempaan myös sellaisilla henkilöillä, jotka eivät päässeet juurikaan vaikuttamaan työnsä sisältöön – sukupuolesta riippumatta.

Paino nousi tässä tapauksessa vähintäänkin kymmenen prosenttia enemmän kuin väestöllä keskimäärin.

Akateemisella koulutuksella tai sen puutteella ei ollut tutkimuksen mukaan vaikutusta painonnousuun.

Ravinnon laadun ja muiden elintapojen vaikutus suljettiin tutkimuksessa pois. Niiden suhteen virhetulkinnan riskiä tosin kasvattaa se, että tieto elintavoista perustuu tutkittujen omaan ilmoitukseen.

Julkaisemme uudelleen Mediuutisissa aiemmin julkaistuja, luetuimpia juttujamme. Tämä juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 22.01.2019.