Huippu-urheilijoiden respiratorisista infektioista ja immuunipuolustuksesta ei ole tarpeeksi tietoa, jotta heidän sairastumistaan voitaisiin ehkäistä. Siksi urheilijoiden sairastuminen juuri ennen tärkeitä kilpailuja on edelleen suuri haaste.

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU sekä terveysteknologiayritys Nightingale aloittavat yhteistyössä tutkimuksen, jossa tarkastellaan olympiaurheilijoiden immuunijärjestelmän toimintaa, infektioalttiutta ja muita hyvinvoinnin mittareita.

Tavoitteena on selvittää, onko huippu-urheilijoiden ja perusliikkujien aineenvaihdunnassa ja immuunijärjestelmissä eroja, jotka selittäisivät urheilijoiden infektioalttiutta.

Vuoden 2018 Pyeongchangin talviolympiakisoissa tehdyssä tutkimuksessa paljastui, että 45 prosentilla kisakylässä asuneista Suomen joukkueen urheilijoista oli hengitystieoireita. Seefeldin hiihdon MM-kisoissa tulokset olivat vastaavat.

Nyt käynnistyvään tutkimukseen osallistuu 30 hiihtäjää Suomen maastohiihdon maajoukkueesta. Heidän tuloksiaan verrataan 30 saman ikäisen ja samaa sukupuolta olevan perusliikkujan tuloksiin.

Tutkimuksessa selvitetään huippu-urheilijoiden ja perusliikkujien tulehdustekijöissä sekä muissa veren merkkiaineissa ilmeneviä eroja sekä ravintolisien vaikutusta. Myöhemmässä vaiheessa tutkimuksessa tullaan myös etsimään yhteyksiä suoliston bakteerikannan ja veren merkkiaineiden välillä.

– Tutkimuksen avulla toivomme löytävämme huippu-urheilijoiden verinäytteistä konkreettisia biologisia merkkiaineita, jotka voivat varoittaa etukäteen urheilijan riskistä sairastua. Näin voisimme ryhtyä ajoissa ennalta ehkäiseviin toimenpiteisiin, Olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtonen sanoo tiedotteessa.

Tutkimuksessa analysoitavat verinäytteet kerättiin maalis-huhtikuussa 2019 hiihdon SM-kilpailujen yhteydessä ja ne analysoidaan kuluvan syksyn aikana. Tutkimuksen tulokset on tarkoitus julkaista ensi vuoden alkupuolella.

Tutkimuksen johtajana toimii emeritusprofessori Olli Ruuskanen Turun yliopistosta. Tutkimukseen osallistuu myös professori, ylilääkäri Olli Heinonen Paavo Nurmi -keskuksesta.

Urheilijoiden ja perusliikkujien näytteet analysoi Nightingale Health.

– Voimme tarjota huippu-urheilijoille uutta tietoa heidän terveydestään, jonka avulla he voivat optimoida suorituskykyään ja hyvinvointiaan, sanoo Nightingale Healthin toimitusjohtaja Teemu Suna tiedotteessa.