Huhtikuun 10. päivä julkaistu ensimmäinen valokuva mustasta aukosta oli pitkällisen tieteellisen yhteistyön tulos. Event Horizon Telescope -hankkeessa oli mukana yli 200 tutkijaa ja kahdeksan radioteleskooppia eri puolilta maailmaa.

Kuvauskohteena oli M87-galaksin keskustassa lymyilevä musta aukko. Se on kooltaan jättiläinen, sillä sen massa vastaa yli kuutta miljardia Auringon massaa. Etäisyyttä aukkoon on 55 miljoonaa valovuotta.

M87 on suurimpia galakseja. Se on meidän Linnunrataamme verrattuna kooltaan 2000-kertainen.

Useimmat top 10 -listalle nostetut uutiset tai ilmiöt ovat saaneet runsaasti julkisuutta myös Suomessa. Listalla on muun muassa Googlen ilmoitus kvanttiherruudesta.

Google ilmoitti syyskuussa onnistuneensa kvanttikoneellaan suorittamaan laskentaoperaation selvästi nopeammin kuin mihin tehokkain supertietokone pystyy.

Listan laatijoiden mielestä merkittävä asia on myös geenisaksitekniikan eli CRISPR-Cas9-genominmuokkausmenetelmän eteneminen ihmisillä tehtäviin kliinisiin kokeisiin.

Lääketieteen alalta listalle pääsi myös nenäsuihkeena otettava masennuslääke Spravato. Yhdysvaltain lääkevalvontaviranomainen FDA hyväksyi tuotteen keväällä, ja se on vuosikymmeniin ensimmäinen uusi lääke masennukseen.

Ilmiöistä tärkeimmäksi nostettiin nuorten lisääntynyt ympäristöaktivismi.

Moni merkittävä tieteellinen saavutus on tänä vuonna täyttänyt pyöreitä vuosia. Tärkeimpiä on alkuaineiden jaksollinen järjestelmä, jonka venäläinen kesmisti Dimitri Mendelejev julkisti 150 vuotta sitten eli 1869.

Yksi tieteellisesti erittäin tärkeä havainto tehtiin myös vuonna 1919. Auringonpimennyksen aikana saatiin vahvistus yhdelle Albert Einsteinin suhteellisuusteorian olettamukselle eli sille, että valo taipuu massan vaikutuksesta.

Lue lisää: