Suomessakin kehitetään puhelinsovellusta, jolla voitaisiin jäljittää korona-tartuntaketjuja. Euroopan-laajuinen PEPP-PT (Pan-European Privacy Protecting Proximity Tracing) voisi auttaa jäljittämisessä ja ihmisten varoittamisessa eri puolilla Eurooppaa. Asiasta uutisoi Der Spiegel.

Kuinka PEPP-PT toimii?

PEPP-PT hyödyntää älypuhelimien bluetooth-yhteyksiä. Sovellus, joka käyttää PEPP-PT:tä, tekee jokaiselle käyttäjälle tunnisteen, josta käyttäjää ei voida tunnistaa.

Kun kaksi puhelinta, joissa PEPP-PT:tä käyttävä sovellus on asennettu, on lähellä toisiaan, vaihtavat ne tunnisteitaan. Tiedot salataan ja ne säilötään puhelimeen paikallisesti. Tiedot eivät siis poistu puhelimesta.

Jos käyttäjä sairastuu koronavirukseen, hänen täytyy ilmoittaa siitä sovellukselle. Sen jälkeen sovellus pyytää lähettämään salatun listan tunnisteista, joita puhelin on kerännyt.

Tämän jälkeen sovellus voi lähettää ilmoituksen oikeille käyttäjille ja kertoa mahdollisesta altistuksesta. Sovellus ei missään vaiheessa saa tarkkoja tietoja ihmisistä – ainoastaan generoidun tunnisteen.

PEPP-PT on järjestelmä ja mekanismi, jota voidaan käyttää eri sovelluksissa. Eri maat voisivat siis omia sovelluksia järjestelmään pohjautuen.

Saksassa sovellus aiotaan julkaista huhtikuun puolivälissä, kertoo NPR.

Järjestelmä ei ole kuitenkaan mikään oikotie onneen, sillä ihmiset pitäisi saada lataamaan sitä käyttävä sovellus. EU-maissa ei voida pakottaa ihmisiä asentamaan sovellusta eikä uusiin puhelimiin sitä tule esiasennettuna.

Kaikilla ihmisillä ei myöskään ole välttämättä sopivaa puhelinta. Riskiryhmään kuuluvilla vanhuksilla ei aina ole älypuhelinta.

Suomessa suunnitellaan sovellusta, joka käyttäisi vastaavanlaista tekniikkaa. Sovellus tarkkailisi vain kahden käyttäjän välistä etäisyyttä.

Ylen aamun haastattelussa liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka sanoi, että sovelluksen lataaminen olisi vapaaehtoista eikä kenenkään olisi sitä pakko ladata. Yksittäisiä ihmisiä ei voi seurata eikä sijaintitietoja tarkastella tai tallenneta.

Haastattelussa Harakka ei kertonut, perustuuko Suomen sovellus PEPP-PT:hen. Toimintaperiaate vaikutti kuitenkin olevan melko samanlainen.

Lue myös:

...

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.