Migreenin uusi biologinen estolääke Aimovig (erenumabi) tulee rajoitetusti peruskorvattavaksi huhtikuun alusta alkaen.

Lääkkeiden hintalautakunta (Hila) on tehnyt asiassa myönteisen päätöksen kokouksessaan tänään.

Aimovigin hyväksytty käyttöaihe on migreenin estohoito aikuisilla, joilla on vähintään neljä migreenipäivää kuukaudessa. Korvattavuus on kuitenkin rajattu tätä suppeammaksi. Korvauksen voi saada aikuinen migreenipotilas, jolla on vähintään kahdeksan migreenipäivää kuukaudessa.

Lisäksi potilaan on pitänyt aiemmin kokeilla vähintään kahta muuta estolääkettä. Mikäli näillä ei ole saatu riittävää vastetta, potilaalla on vasta-aiheita tai siedettävyysongelmia, voi potilas saada Aimovigin korvattuna.

– Korvattavuuden laajuus perustuu lääkeyrityksen tekemään hakemukseen ja heidän ehdotukseensa, johtava proviisori Ulla Kurkijärvi Hilasta kertoo.

Korvausoikeuden jatkuminen edellyttää sitä, että potilas saa vasteen lääkkeestä.

Korvattavuus koskee Aimovigin 70 milligramman esitäytettyä injektiokynää. Yhden kynän pakkaukselle vahvistettu tukkuhinta on 425 euroa pakkaukselta. Apteekissa lääkkeen hinta kohoaa lähemmäs 600 euroa.

Rajoitettu peruskorvaus on 40 prosenttia lääkkeen hinnasta, ja sitä maksetaan 50 euron alkuomavastuun täyttymisen jälkeen.

– Kyse on sen hintaluokan lääkkeestä, että potilaan vuotuinen lääkekatto ylittyy nopeasti, Kurkijärvi toteaa.

Lääkekatto eli vuosiomavastuu on korvattujen lääkekustannusten vuosittainen yläraja. Sen ylittämisen jälkeen potilaalla on oikeus lisäkorvaukseen, jolla pyritään siihen, että lääkekustannukset eivät nouse kohtuuttoman suuriksi.

Tänä vuonna lääkekatto on 572 euroa. Ylittymisen jälkeen potilas maksaa loppuvuoden ajan jokaisesta korvattavasta valmisteesta ostokertaa kohti vain 2,50 euron omavastuun.