Sote-uudistuksen toteutuksessa ohjelman painopiste tulee olla perusterveydenhuollon valmiudessa ehkäistä ja hoitaa tehokkaasti suurinta kansanterveyshaastettamme, mielenterveyden ongelmia, painottaa Suomen Mielenterveys ry kannanotossaan.

Järjestön mukaan tulevien sote-keskusten tulee toteuttaa terapiatakuu. Kansalaisaloite terapiatakuusta on kerännyt yli 50 000 allekirjoitusta, ja se on eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyssä.

Terapiatakuu toteuttaa terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvoston (PALKO) suosituksen, jonka mukaan vaikuttavaksi todetut psykoterapeuttiset hoidot kuuluvat mielenterveys- ja päihdehäiriöissä terveydenhuollon julkisesti rahoitettuun palveluvalikoimaan.

Terapiatakuu kattaa suunnitelmallisen ja tavoitteellisen lyhyen psykoterapeuttisen hoidon, jonka enimmäispituus on 20 hoitokertaa. Jos potilas tarvitsee pidempää terapiaa, hänet ohjataan erikoissairaanhoitoon arvioitavaksi. Varhain toteutettu hoito on tehokkain ja säästää yhteiskunnan varoja, sanotaan tiedotteessa.

Kun suomalainen terveyskeskusjärjestelmä rakennettiin, fyysiset sairaudet olivat suurin kansanterveyshaaste. Nyt mielenterveyden ongelmat ovat työkyvyttömyyseläkkeiden tavallisin syy.

Valtionavustusohjelma mahdollistaa perusterveydenhuollon päivittämisen vastaamaan tämän päivän terveyshaasteisiin.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.