Mielenterveyden keskusliitto laajentaa neuvonnan palveluitaan koronaviruksen aiheuttaman kriisin vuoksi. Chat-palvelu on auki arkisin kello 12–18, minkä lisäksi neuvontapuhelin ja vertaistukipuhelin ovat auki joka arkipäivä kello 10–15. Molempiin voi ottaa yhteyttä itsensä, läheisensä tai vaikka asiakkaansa asialla.

– Chattiin ja palvelunumeroihimme voi ottaa yhteyttä minkä tahansa asian kanssa. Usein yhteydenottajilla ei ole mitään tiettyä kysymystä, johon tarvitsi vastauksen, enemmänkin olo tai tilanne, jonka kanssa ei oikein pääse eteenpäin, kertoo Mielenterveyden keskusliiton kuntoutuspäällikkö Kimmo Hane tiedotteessa.

Koronaviruksen tuoma poikkeustilanne voi aiheuttaa monelle uusia pärjäämättömyyden ja kykenemättömyyden tunteita, joita voi olla hyvä purkaa jonkun kanssa. Mielenterveyden keskusliiton asiantuntijoiden kanssa voi jutella juuri siitä aiheesta, joka tuntuu kuormittavalta tässä hetkessä. Se voi liittyä huoleen työpaikan tai talouden suhteen, läheisen turvallisuuden suhteen, tai vaikka haasteeseen sovittaa lapset ja työ poikkeuksellisesti saman katon alle.

Mielenterveyden keskusliitto on siirtänyt myös koulutukset ja kurssit nopealla aikataululla verkkoon.

– Muokkasimme koulutuksistamme webinaareja ja toteutamme esimerkiksi jäsenyhdistyksiemme vertaisille teemoitetut tapaamiset verkkoon kaksi kertaa viikossa. Olemme kulkeneet määrätietoisesti kohti digitaalista koulutustoimintaa jo aiemmin, mutta näin suuren harppauksen ottaminen viikossa kertoo paljon halusta palvella asiakkaitamme, ja toisaalta siitä huolesta, että mielenterveyspalvelut eivät saa jäädä toissijaisiksi tällaisen kriisin keskellä, pohtii koulutuspäällikkö Kirsi Sirola tiedotteessa.

– Ilmapiiri tälle kokonaiselle digiloikalle on ollut hyvin avoin. Kaikki ovat valmiita auttamaan, ja hartiavoimin olemme tehneet töitä tämän eteen. On vain muistettava, että kaikilla ei tilanteesta huolimatta ole valmiuksia, välineitä tai osaamista ottaa osaa verkossa järjestettävään toimintaan, joten tavallisen puhelimen merkitys kyllä korostuu, Sirola muistuttaa.

Mielenterveyden keskusliitto järjestää kursseja ja koulutuksia, jotka on suunnattu mielenterveyden ongelmia itse kokeneille, heidän läheisilleen ja heitä työssään kohtaaville sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille.

– Kriisi on vauhdittanut kurssien ja koulutusten siirtämistä verkkoon. Tammikuussa auennut Masennus kuin ikisade! -verkkokurssi on kasvattanut suosiotaan tässä tilanteessa. Lisäämme myös muuta verkkokurssitarjontaamme mielenterveydenongelmia itse kokeville.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.