Raha herätti kuohuntaa nettilukijoissa

Hyvä kun otatte asiaa esille. Voin kokemuksesta kertoa, että mieslääkärit saavat neuvoteltua korkeammat palkat kuin naiset. Työpaikallani miesylilääkärit tienaavat 1 000 euroa enemmän kuin minä naisylilääkärinä, ja kyse on kuukausipalkkauksesta, eli erot eivät johdu tehdystä työmäärästä, eikä niille ole muutenkaan hyväksyttäviä perusteita.

Kaikilla naisilla ei ole yhtään lasta, joillakin ehkä vain yksi tai äitiyslomat lyhyitä, kuten itsellä kuusi kuukautta. On kumma, jos se romuttaa urakehityksen loppuiäksi. Pitäisikö tämäkin myytti selvittää paremmin? En pidä näistä diffuuseista näennäisitsestäänselvyyksistä, kuten "lasikatto", jotka ikäänkuin hyväksytään väistämättöminä ilmiöinä, vaikka koko ilmiötä ei edes ole määritetty.

Raha ei ratkaise lääkäreiden jaksamisongelmia töissä. Nyt jo lääkäreillä on liian hyvät palkat, kun niitä vertaa hoitajiin. Esimerkiksi vastaavan hoitajan peruspalkka on 2001 euroa. Kun on vain päivätyö niin ei naurata. Lääkäreiden ahneudella ei ole rajaa, jos palkkoihin on vielä tyytymättömiä 37 prosenttia. Samaa työtä tehdään, ja hoitajienkin koulutus on nykyisin pitkä.

Sotku pilaa varusmiehet

Oli erittäin opettavaista käydä Santahaminan sotilaskodissa syyskuussa 2006 ja joulukuussa Haminassa: terveellisten välipalojen ja lisäravinnon osuus tarjonnasta oli surkea. Leivonnaisia, makeisia, perunalastuja ja limpparia oli runsaasti tarjolla ja käden ulottuvilla, mutta terveellisemmät syötävät loistivat poissaolollaan.

Nyt sotilas pakkaa leireille kourallisen proteiinipatukoita, mutta myös runsaasti suklaata ja muuta makeaa. Eikö leiriolosuhteita voida järjestää niin, että kaloritarve tulee tyyydytettyä? Tiedän, että koulutuksen kuuluu niin sanottu unideprivaatio-osuus, jota sokerihumalalla ja kofeiinilla yritetään paikata.