Harvardin yliopiston ja Turun yliopiston tutkijoiden yhteistyö on poikinut makeaa hedelmää. Tutkijat nimittäin löysivät uuden lääkemolekyylin eteisvärinän harvinaiseen perinnölliseen muotoon.

Tutkimuksessa saatiin selville, että perinnöllisessä eteisvärinän muodossa sydämen eteisten solukalvon pinnalla olevat puolikanavat siirtyvät solu–solu-liitoksista solukalvon muihin osiin. Tämä johtaa sähkönjohtumisen poikkeavuuteen.

Puolikanavien toimintaa estämällä solujen toiminta saatiin normalisoitua.

– Tutkimuksessa käytettiin hyväksi seeprakalamalleja, ihmisen kantasoluja ja sydänleikkauksen yhteydessä ihmisistä tutkimuskäyttöön otettuja kudospaloja, parhaillaan Harvardin lääketieteellisessä tiedekunnassa ja Brigham and Women’s Hospitalissa työskentelevä kardiologi, dosentti Tuomas Kiviniemi Turun yliopistosta selittää tiedotteessa.

Osalla eteisvärinäpotilaista perimä altistaa rytmihäiriölle jo nuorella iällä. Tutkimuksessa tehtiin yksi tällainen geenimuutos geenisaksia hyväksikäyttäen seeprakaloilla, joiden poikkeavaa sydämen pumppaus- ja sähköistä toimintaa sitten lääkittiin kaikkiaan yli 1400 eri lääkemolekyylillä. Nämä lääkemolekyylit on Yhdysvaltain lääkeviranomainen FDA hyväksynyt minkä tahansa sairauden hoitoon.

– Näistä lääkkeistä vain yksi – puolikanavien estäjä – korjasi geenimuutoksen vaikutukset seeprakaloilla. Sydänkoepaloista pystyttiin vahvistamaan puolikanavien poikkeava ilmentyminen potilailla, joilla oli eteisvärinä tai sitä edeltävä muoto. Lääkkeen vaikutus varmennettiin erikseen lisätestaamalla sitä kantasoluilla, Kiviniemi kertoo.

Harvardin ja Turun yliopistojen tutkijoiden tutkimustulokset onkin tärkeä uusi avaus eteisvärinän estohoidossa.

– Sama solutason muutos näkyi sekä kantasoluissa, seeprakaloissa että suomalaisissa potilasnäytteissä, eli mekanismi on yleistettävissä laajempaan joukkoon kuin pelkästään harvinaiseen perinnölliseen eteisvärinän muotoon. Potilaskäyttöön lääkettä ei kuitenkaan suoralta kädeltä voi määrätä. Se edellyttää vielä laajempia kliinisiä lääketutkimuksia potilailla, jotka ovat alttiita eteisvärinälle.

Tutkimuksen ensitulokset julkaistiin Amerikan sydänyhdistyksen kokouksen yhteydessä Philadelphiassa Yhdysvalloissa marraskuun puolivälissä ja samanaikaisesti Circulation-tiedelehdessä.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.