Meri-Lapin sote-ulkoistus eteni maanantaina, kun Kemin, Keminmaan, Simon ja Tornion valtuustot hyväksyivät yhteisyrityksen Mehiläisen kanssa.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin kunnat ovat pelänneet sote- ja maakuntauudistuksen vievän palveluja pois alueelta.

Alueen keskussairaala ei kuulu päivystysasetuksen mukaisiin 12 laajan päivystyksen sairaaloihin ja alue on määrä liittää sote- ja maakuntauudistuksessa Lapin maakuntaan. Maakunnan laajan päivystyksen sairaala olisi Rovaniemellä. Keskittämisasetus uhkaa viedä myös elektiivistä leikkaustoimintaa pois Länsi-Pohjan keskussairaalasta.

Nyt aikeena on niitata palvelut alueelle 15 vuodeksi. Mehiläinen voitti keväällä tehdyn kilpailutuksen. Mehiläinen omistaa osakassopimusluonnoksen mukaan yhteisyrityksestä 81 prosenttia ja neljä kuntaa yhteensä 19 prosenttia.

Länsi-Pohjan kunnista Ylitornio ja Tervola eivät ole mukana yhteisyrityksessä, mutta ostavat suunnitelman mukaan siltä erikoissairaanhoitoa. Osakaskunnissa yhteisyritys hoitaa myös perusterveydenhuollon.

Sopimuksen on määrä tulla voimaan jo 1.1.2018. Yhtiöitettävän palvelukokonaisuuden sopimushinta on vuoden 2016 toiminnan perusteella laskettuna 73,9 miljoonaa euroa. Lisäksi voi tulla muun muassa vuokrakustannuksia. Hintaa tarkistetaan vuodesta 2020 lähtien.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) tuomitsee Helsingin sanomissa kuntien sooloilun.

–Tulevan maakunnan kannalta on erittäin hankala asetelma, jos maakunnan toinen laita on naulinnut kiinni nykytilanteen, hän sanoo lehdessä.