Mentolisavukkeiden siirtymäsäännös päättyy 20. toukokuuta. Siitä lähtien mentolisavukkeita ei enää saa myydä tai luovuttaa kuluttajalle. Kielto perustuu EU:n tupakkatuotedirektiiviin.

Savukkeissa ja kääretupakassa kaikki muut maut, paitsi mentoli, ovat olleet kiellettyjä jo vuodesta 2016 alkaen. Tupakkalain mukaan kuluttajalle ei saa myydä tai muutoin luovuttaa savuketta tai kääretupakkaa, jossa on tunnusomainen tuoksu tai maku. Tunnusomaisella tuoksulla tai maulla tarkoitetaan muuta kuin tupakan tuoksua tai makua, joka on seurausta lisäaineesta tai niiden yhdistelmästä.

Tupakkatuotedirektiivissä säädettiin siirtymäajasta sellaisten tupakkatuotteiden osalta, joissa on tunnusomainen maku ja joiden myyntimäärä EU:n laajuisesti on vähintään kolme prosenttia tietyssä tuoteluokassa. Suomessa tällaisia tuotteita ovat mentolisavukkeet.

Suomessa mentolitupakan myyntiosuus on 25 prosenttia. Muualla Euroopan unionin alueella sen myyntiosuus on alle 10 prosenttia. Mentolitupakat ovat erityisesti nuorten ja aloittelevien tupakoitsijoiden suosiossa.

Tupakkalain tavoitteena on ihmisille myrkyllisiä aineita sisältävien ja riippuvuutta aiheuttavien tupakkatuotteiden ja muiden nikotiinipitoisten tuotteiden käytön loppuminen, kerrotaan sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valvira) tiedotteessa.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.