Suomi on lähellä koronaepidemian kynnystä, arvioi THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta tänään.

Tapausmäärät ovat lähteneet kasvuun, ja tällä hetkellä vahvistettuja koronavirustapauksia on 155.

– Seuraamme Ruotsia, Tanskaa ja Norjaa viikon perästä, Tervahauta arvioi.

Tervahauta ja THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen pitivät tilannekatsauksen koronavirusepidemiasta aamupäivällä.

He alleviivasivat sitä, että valtaosalla koronavirustartunta ilmenee lieväoireisena. Epidemian puhjetessa sen etenemistä on kuitenkin tärkeää hidastaa, jotta terveydenhuollon kapasiteetti riittää sitä tarvitseville.

Erityinen riski koronavirustartunta on ikäihmisille, perussairauksia omaaville ja monisairaille.

– Muun yhteiskunnan tehtävä on yrittää hallita tilannetta niin, että epidemia etenisi rauhallisesti eteenpäin, Tervahauta sanoi.

Jokaisen kansalaisen arjen tekemisellä on merkitystä tässä. Siksi Tervahaudan mukaan jokaisen suomalaisen tulisi nyt ottaa todesta viranomaisten määräykset ja ohjeet.

– Meillä on yhteinen missio. Jokaisella on rooli hidastustyön tekemisessä.

Keinot ovat olleet viime aikoina vahvasti esillä. Salminen toisti ne tilannekatsauksessa: Töihin tai kouluun ei saa mennä sairaana. Jos hengitystieinfektion oireita ilmenee - kuumetta, nuhaa, lihassärkyä, yskää - pitää pysyä kotona ja potea tauti loppuun. Vasta parantumisen jälkeen voi lähteä liikenteeseen taas.

– Tämä koskee myös lieviä oireita. Kurkkukipuisen tulee jäädä kotiin, Salminen sanoi.

Lapsia ei saa viedä sairaana päivähoitoon.

– Ymmärrämme, että tämä aiheuttaa haasteita lasten hoidon kannalta, mutta tässä tapauksessa myös työnantajien tulee suhtautua ymmärtäväisesti siihen, että vanhemman täytyy jäädä kotiin.

Työelämässä muutenkin ihmiskontakteja tulisi vähentää. Kokoukset tulee pitää video- tai puhelinyhteyksien avustuksella. Etätöitä on syytä suosia.

Ruokakaupassa voi asioida tavalliseen tapaan, eikä hamstraukseen ole tarvetta. Vapaa-ajalla ihmisten ei kuitenkaan kannata viettää aikaa isoissa kauppakeskuksissa.

Myös harrastuksista - etenkin ryhmäliikuntatuntien tai joukkuelajien ollessa kyseessä - kannattaa pitää taukoa. Ulkoilla saa.

Vanhempaa väestöä ei kannata käydä kasvokkain tervehtimässä epidemian aikaan. Yhteyttä voi pitää puhelimella tai videopuheluin.

Matkailua on vältettävä. Etenkin ulkomaille lähtöä pitää harkita.

Näillä toimilla on osaltaan tarkoitus hidastaa epidemian eteneminen niin, että vaikka se kestää ajallisesti kauemmin, sairastumiset jakautuvat pidemmälle ajanjaksolle. Tätä auttaa terveydenhuollon kapasiteetin riittämisessä.

THL:stä arvioidaan, että kolmasosa suomalaisista, kenties vähän ylikin, saa epidemian aikana koronavirustartunnan. Epidemian kestosta ei pystytä sanomaan mitään varmaa - se voi kestää viikkoja tai kuukausia.

Salminen alleviivasi myös sitä, että lieviä oireita omaavien ei tule ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon. He voivat potea taudin kotonaan.

Tavoitteena on selvitä epidemiasta mahdollisimman vähin vaurioin.

– Viranomaisten tekemillä toimilla on oma aikansa ja paikkansa, ja niitä valtakunnan tasolla nyt saatiin. Ei pidä kuitenkaan unohtaa, että tartuntatautilain nojalla toimenpiteitä voidaan tehdä paikallisella tasolla. Kaiken takana on tavoite hidastaa epidemiaa.

Hallituksen eilisen päätöksen myötä Suomessa nyt muun muassa peruutetaan yli 500 hengen yleisötilaisuudet. Suomen johtoa ja viranomaisia on kuitenkin kritisoitu vahvasti siitä, että väkevämpiä ja pakottavia toimia ei ole jo otettu käyttöön.

– Me toivomme nyt vapaaehtoisia, hieman pehmeämpiä, mutta vaikuttavia toimita arkeen käyttöön. Niiden laaja-alainen omaksuminen on vaikuttavaa. Jos menemme pakolla tehtäviin rajoituksiin, arjesta pysähtyy monenlaiset asiat tyystin. Pidemmälle ajalle mietittynä itseäni arveluttaa se, milloin tiukat rajoitukset voidaan purkaa. Jos virusta edelleen esiintyisi, siirtyisimme tavallaan noukkautuvampaan malliin. Tämä on meistä kustakin kiinni, miten toimimme, Tervahauta sanoi.

THL jätti kuitenkin avoimeksi sen, tarvitaanko muita pakkotoimia. Niiden pitää kuitenkin olla myös oikea-aikaisia.

– Meillä on yhä tilanne, että olemme varsin hyvin kärryillä siitä, mihin eri tapaukset liittyvät: aiempaan tartuntaketjuun tai matkailuun. Vähitellen tämä mahdollisuus on tulossa tiensä päähän. Viikonloppu on kriittinen aika, Tervahauta sanoo.