HPV-virusinfektio on nuorilla naisilla hyvin yleinen, mutta heillä se paranee yleensä itsestään parissa vuodessa. HPV-infektion aiheuttama kohdunkaulan syöpä on nuorilla naisilla erittäin harvinainen ja tulee entisestään vähenemään HPV-rokotuksen myötä.

– Kansalliset ohjeet suosittelevat, että kohdunkaulan syöpäseulontoja ei tehdä oireettomille nuorille naisille. Silti oireettomilta alle 25-vuotiailta naisilta otetaan edelleen liikaa näytteitä sekä yksityisessä että julkisessa terveydenhuollossa, sanoo Mehiläisen vastuugynekologi Tuuli Soini tiedotteessa.

Kansalliset ohjeet seulontojen tekemiseen uudistuivat vuonna 2019. Uudistus heijastui myös Mehiläisellä Papa- ja HPV-kokeiden käytäntöihin.

- Yksi Mehiläisen laatumittareista on, että tarpeettomia seulontakokeita ei tehdä alle 30-vuotiaille oireettomille naisille. Viimeisen kahden vuoden aikana olemmekin saaneet puolitettua otettujen testien määrän Mehiläisessä, Soini sanoo.

Uusia suosituksia ei vielä ole kaikkialla terveydenhuollossa otettu käyttöön, joten nuorilta naisilta eli alle 30-vuotiailta otetaan yhä turhia kokeita Suomessa. Seulontakoe voi olla nuorelle paitsi turha myös haitallinen, jos tehdään kohdunsuun toimenpide solumuutoksille, jotka usein häviäisivät itsestäänkin.

Kohdunkaulan solumuutoksia hoidetaan sähkösilmukkahoidolla, jonka yhteydessä kohdunkaulasta poistetaan pieni pala. Tutkimusten mukaan toimenpide voi aiheuttaa naiselle jatkossa ongelmia, kuten ennenaikaisen synnytyksen riskin lisääntymistä.

Yli 30-vuotiaille naisille Papa- ja HPV-seulonnasta on hyötyä.

Valtakunnallisen seulontaohjelman mukainen kohdunkaulan syövän ja sen esiasteiden seulonta tarjotaan kaikille 30–60-vuotiaille naisille viiden vuoden välein. Seulonnassa tehdään joko Papa- tai HPV-testi, joilla tutkitaan mahdollisia kohdunkaulan solumuutoksia ja HPV-infektiota, eli papilloomavirusta.

Tällä hetkellä vain osa kunnista järjestää seulonnan 65-vuotiaaksi saakka, vaikka ikääntyneillä riski sairastua kohdunkaulan syöpään on merkittävä ja seulonta olisi kannattavaa.

– Resurssien uudelleen järjestely voisi tuoda tehokkuutta ja lisätä toimenpiteiden vaikuttavuutta. Nuorilla esimerkiksi klamydia-testi voi olla Papa-koetta perustellumpi, Soini sanoo.

*

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla tänne saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi ilmaiseksi.

*

Lue myös: