Mehiläinen kertoo tuovansa markkinoille uuden koronaviruksen tutkimuspaketin, joka kertoo, onko henkilöllä koronaviruksen vasta-aineita elimistössään. Uusi vasta-ainepaketti huomioi sekä sairastetusta taudista syntyneet vasta-aineet että rokotuksen myötä tulleen vasteen taudille.

– Tähän asti käytetyllä vasta-ainetutkimuksella ei ole voitu todeta rokotusvastetta tai erottaa sitä sairastetun infektion aiheuttamasta vasteesta. Rokotettujen lisäksi väestössä on lisääntyvästi myös koronan sairastaneita henkilöitä, joilla nenänielun PCR-testin tulos voi olla vaikea tulkita. Näissä tilanteissa verinäytteestä tehtävillä vasta-ainetutkimuksista voi olla apua, sanoo Mehiläisen laboratoriosektorin johtaja, dosentti Kristina Hotakainen tiedotteessa.

Vasta-aineet voidaan osoittaa yleensä viimeistään kolmen viikon kuluttua oireisesta taudista tai rokotuksesta. Oireiselle ensisijainen testi on nenänielun PCR- tai antigeenitesti, eikä vasta-ainetutkimuksia tule käyttää akuutin taudin diagnostiikkaan.

Tutkimukseen tarvitaan lähete ja siitä annetaan lausunto. Tulosten lopullisen tulkinnan tekee lääkäri ottaen huomioon myös esitiedot ja ajankohtaisen kliinisen tilanteen. Tulosten perusteella ei voida suoraan päätellä, kuinka hyvin todetut vasta-aineet suojaavat covid-19-taudilta.

Mehiläisen tutkimuspaketissa analysoidaan erillisesti vasta-aineet, joita kehossa muodostuu koronavirustautia sairastettaessa sekä rokotuksen jälkeen. Tiettyjä vasta-aineita kehittyy kehossa ainoastaan sairastetun taudin jälkeen kun taas toisen tyyppisiä vasta-aineita kehittyy sekä rokotuksen myötä että sairastetun taudin jälkeen. Tällä hetkellä arvioidaan, että vasta-aineet ovat mitattavissa ainakin 6–12 kuukautta sairastetun taudin jälkeen.