Mehiläinen tuo Suomeen koronaviruksen leviämisen estämisessä käytettäviä suojavarusteita useiden julkisen ja yksityisen sektorin toimijoiden käyttöön.

Nykyisten hankintakanavien ja tukkureiden lisäksi Mehiläinen on selvittänyt sopivia kumppaneita suojavarusteiden tuottajiksi Kiinasta.

– Prosessissa on hyödynnetty Mehiläisen omaa hankintaosaamista ja ammattilaisia sekä lääketieteellisiä asiantuntijoita, sanoo toimialajohtaja Markku Näreneva Mehiläisestä.

Tehtaalta suoraan tilatut tuotteet ovat ensivaiheessa tyypin 1 kirurgisia suu-nenäsuojaimia, jotka soveltuvat käytettäväksi henkilöstön ja potilaiden käyttöön kotihoidossa ja hoivakodeissa.

Lisäksi Mehiläisellä on yhteistyötoimittajia myös tyypin 2 kirurgisille suu-nenäsuojaimille, joita voidaan käyttää myös sairaaloissa, terveysasemilla, suun terveydenhuollossa ja lääkärikeskuksissa.

Ensimmäisen vaiheen toimitusmäärä on yli neljä miljoonaa maskia.

Ensimmäiset Mehiläisen tuomat CE-hyväksytyt tyyppi 2 -luokan maskit Kiinasta saapuivat Suomeen ja otettiin Mehiläisen terveydenhuollon ja hoivayksiköiden käyttöön jo maaliskuun lopulla.

–Tämän lisäksi olemme nyt koonneet yhteen laajan tilaajakoalition, jossa on mukana sekä julkisen sektorin toimijoita että muita yksityisen sektorin sote-yrityksiä, sanoo Näreneva.

Mukana koalitiossa ovat ensivaiheessa muun muassa Attendo, Esperi Care, Espoon kaupunki, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri, Pihlajalinna, Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä ja Terveystalo.

– Yhteistyötä voidaan tulevaisuudessa laajentaa, mikäli ensimmäisen vaiheen prosessi toimii tarkoituksenmukaisesti ja suojaimien tarve pysyy suurena, sanoo Mehiläisen johtaja Jussi Lehmuskallio, jolla on laaja kokemus Aasian markkinoilla toimimisesta.

Ensimmäisen vaiheen toimitusmäärä on yli neljä miljoonaa maskia.

Kiina asetti uudet säännöt suojavarusteiden maastaviennistä huhtikuun alussa. Suojainten valmistajan on myös löydyttävä Kiinan lääkeviraston luetteloista. Nämä ja viennin onnistuminen sujuvasti Kiinasta on tarkistettu poikkeusolosuhteiden sallimalla tavalla huolellisesti, Mehiläinen tiedottaa.

Tarkastusta on yhtiön mukaan tehty paikallisen lakitoimistokumppanin sekä ulkopuolisen globaalin auditoijan kanssa tehdaskäynnein sekä valmistusprosessin valvonnan ja luovutustarkastusten avulla.

Mehiläisen hankinnan kautta saapuvat suojavarusteet tarkastetaan ja niiden laatu on varmistettu Suomessa VTT:llä.